Университетска многопрофилна болница за активно лечение
„Проф. д-р Александър Чирков”

Болницата е основана от Проф. д-р Александър ЧирковМедиците на УМБАЛ „Чирков“ с емоционален разказ за наводненията в Карлово пред БНР

14.09.2022


Д-р Анна Попова от Клиниката по кардиология на УМБАЛ “ Проф. д-р Александър Чирков” и клиничният психолог Славомир Славов на гости в предаването ”12+3” на Програма “Хоризонт”.
 
Д-р Анна Попова прекара 3 дни в село Каравелово, едно от местата, засегнати най-силно от наводненията в област Карлово.
В ефира на БНР тя сподели, че когато е пристигнала в селото всичко й е изглеждало много страшно. „Разбирам много добре хората, които живеят в бедстващите райони, тъй като аз самата в първия момент трудно останах емоционално стабилна. За първи път ми се случва да попадна в такава ситуация“.
 
В рамките на 48 часа д-р Попова и екипът й помагат на около 30 души. Сред оплакванията са битови травми, фрактури, кръвоизливи, високо кръвно, ритъмни нарушения с гръдни болки и др. Според нея емоционалните травми са били много по-сериозни от физическите.
Наложило се е няколко пъти да ваксинира пациенти след получени травми, отчете тя и предупреди, че е много вероятно да тръгнат зарази и инфекции. Необходимо е на по-високо ниво да се помисли за масова ваксинация в района, защото там все още няма канализация, водата е негодна за пиене, а всички тези дребни наранявания от физическа дейност са входна врата за бъдещи инфекции.
„Едно от най-ценните дарения в момента е водата. Докато бях там, всеки ден се раздаваха стекове с вода, които веднага свършваха“, разказа тя.
 
Клиничният психолог на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ Славомир Славов, който също прекара няколко дни в помощ на пострадалите описа ситуацията като изключително напрегната.
„Хората трудно намират подходящите думи, с които да опишат емоциите си. В момента има много гняв, насочен навън към държавата и към институциите. Това е едно опустошение, което води след себе си много травми“, коментира той.
„Необходимо е да се говори, за да може тези негативни емоции да се разгорят и в последствие да изгорят като въглени, така постепенно хората ще могат да се адаптират към новата реалност“, посъветва той.