Университетска многопрофилна болница за активно лечение
„Проф. д-р Александър Чирков”

Болницата е основана от Проф. д-р Александър Чирков*

1

*

Ранната диагностика е много важна. Колкото по-рано се открие едно сърдечно заболяване, толкова по-лесно и по-пълноценно се лекува. Затова пациентът трябва да потърси специалист кардиолог още при първите симптоми.

Добре е личните лекари да насочват хората към кардиолог дори и само при наличие на основните рискови фактори за исхемичната болест на сърцето :

–   Артериална хипертония

–   Захарен диабет

–   Дислипидемия

–   Наднормено тегло

–   Тютюнопушене и др.

 

Изключително важни са профилактичните прегледи при мъже над 40 години и жени над 45 години. Така навреме може да се открие исхемична болест на сърцето, както и да се предотврати инфаркт на миокарда или инсулт.

*

Отделение по образна диагностика

1

Отделението разполага с 320-срезов компютърен томограф “AQUILION“ ONE. КТ изследването е бързо, безболезнено и неинвазивно. То позволява да се направи по-бърза, по-точна и по-щадяща диагностика. Провежда се амбулаторно и не изисква болничен престой. Процедурата отнема от 10 до 30 минути според вида на изследването. При изследвания, налагащи контрастна материя, пациентът остава в рамките на болницата 30 минути след изследването с оглед мониториране на евентуални алергични реакции.

Само с едно завъртане 320-срезовият детектор прави 640 среза – с 40 пъти повече в сравнение с по-старите скенери. Затова изследването е от 3 до 6 пъти по-кратко в сравнение с другите технологии, които се прилагат в нашата страна. Например изследването на сърцето отнема само 3 секунди вместо 20 секунди, както е с по-старите апарати.

Този апарат позволява да се сканират пациенти с висока сърдечна честота или с аритмия, без да е необходимо предварително да приемат медикаменти за забавяне на ритъма. Апаратът е проектиран да снима анатомията на цялото тяло, функциите на сърцето, мозъка и кръвоснабдяването (перфузия на органите, както и на ставите при движение). С модерния апарат се извършва и уникална диагностика на коронарната артерия и перфузия на миокарда.

Едно от най-важни предимства на този апарат е изключително ниската радиационна доза по време на изследването, което го прави подходящ за изследвания на деца.

Дейност

 

  • Компютърна томография (КТ) на цяло тяло (гръден кош, корем, малък таз)
  • КТ на глава, синуси, гръбначен стълб, стави, хипофиза
  • КТ на сърце
  • КТ ангиография на коронарните артерии
  • КТ ангиография на крайниците и на съдовете във всички анатомични области
  • Скрининг на бял дроб, виртуална бронхоскопия
  • КТ на сърце – без контраст – калциев скор
  • Виртуална колоноскопия на дебелото черно – високо информативно и неинвазивно изследване

Медицински екип

Доц. д-p Мария Недевска

Началник Отделение по образна диагностика

 

Доц. д-р Мария Недевска

*

Завършва медицина през 1994 г. в Медицински Университет –Стара Загора.

Работи и специализира „Образна диагностика“ в Окръжна болница гр. Ямбол, Клиника по образна диагностика към Медицински Университет гр. Стара Загора, Клиника по образна диагностика в Александровска болница гр. София и IV Градска Болница в гр. София.

Придобива диплом за специалност „Образна диагностика“ през 2003 г. от Медицински Университет, София.

Последователно е началник на Отделение по Образна диагностика в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков“ (2003-2010) и на Клиника по Образна диагностика в УМБАЛ “Св. Анна“, София (2010-2015). От октомври 2015 г. отново е начело на Отделението по Образна диагностика на УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков“, София.

 Владее всички конвенционални образни методи, с допълнителна специализация и квалификация в областта на торакалната сърдечно-съдовата, спешната и абдоминална диагностика.

*

Прочетете повече

 

 

 

 Д-р Виолета Грудева

 

3

 

Завършва Медицински Университет София 2004 г. След конкурс е назначена като научен сътрудник  в Клиника по образна диагностика на Медицински Институт на МВР (2006 – 2010).

От 2010 г. и по настоящем работи в Отделение по образна диагностика в УМБАЛ Проф. д-р Александър Чирков.

Асистент е към Катедра „Образна диагностика“ на Мeдицински университет – София от март 2012 г. Участва и в преподаването по рентгенология  на английски език.

Председател е на Форума на специализиращите образна диагностика в България и национален делегат на Radiology Traineеs Forum към Европейското дружество по рентгенология до 2015 г.

*

Прочетете повече

 

 

 

 

 

 

 

Рентгенови лаборанти:

 

Виктория Ангелова 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Весела Вълкова 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Илиян Тюркеджиев

За контакт

ТСтационарен телефонелeфони:

02/ 9159 671

02/ 9159 672

Електронна поща:

mnedevska@uhsek.com