Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Св. Екатерина”


Лични данни

 

ИНФОРМАЦИЯ ПО ЧЛ. 13 И ЧЛ. 14 ОТ РЕГЛАМЕНТ ЕС 2016/679 ОТНОСОНО ПОЛИТИКАТА ПО ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ

НА УМБАЛ „СВЕТА ЕКАТЕРИНА“ ЕАД

 

За целите на своята дейност като лечебно заведение и търговско дружество, УМБАЛ „Света Екатерина“ ЕАД обработва лични данни на физически лица („субекти на данни“) в строго съответствие с Регламент (ЕС) 2016/679 (Общ регламент относно защитата на данните) (GDPR), Закона за защита на личните данни, нормативните актове в сферата на здравеопазването и Политиката на дружеството за защита на личните данни.

Съгласно Общия регламент, „лични данни“ е всяка информация, която се отнася до физическо лице и чрез която то може да бъде пряко или непряко идентифицирано.

„Данни за здравословното състояние“ означава лични данни, свързани с физическото или психическото здраве на физическо лице. Тези данни се ползват със специална защита, предвид техния чувствителен характер, и се обработват от медицински специалисти, обвързани от задължение за професионална тайна.

Обработване на лични данни е всяка операция или съвкупност от операции, които могат да се извършат по отношение на личните данни с автоматични или други средства.

 

С настоящата политика се предоставя информация относно:

Кой е администратор на личните данни

На кои физически лица личните данни се обработват от дружеството

За какви цели и на какво правно основание се обработват личните данни

На кого се предават или разкриват личните данни

Сроковете за съхранение на личните данни

Мерките за гарантиране на сигурността на данните

Правата на лицата и начина за тяхното упражняване

Администратор на личните данни

Администратор на личните данни е УМБАЛ „Света Екатерина“ ЕАД с адрес: гр. София, бул. Пенчо Славейков №52А, ел. поща: info@uhsek.com, тел. 0700 12 131

За допълнителни въпроси, може да се свържете с нас на email: dpo@uhsek.com

Физически лица, чиито лични данни се обработват от дружеството

УМБАЛ „Света Екатерина“ ЕАД обработва лични данни относно следните физически лица:

(а) Пациенти, а когато това е необходимо – и на техни близки;

(б) Персонал – настоящи и бивши служители на дружеството, кандидати за работа, както и обучаеми;

(в) Посетители в лечебното заведение;

(г) Контрагенти или потенциални контрагенти на дружеството и на техни служители.

Цели на обработване

Дружеството обработва лични данни за следните цели:

(а) Предоставяне на здравни услуги – медицинска диагностика, лечение, клинични изследвания и др.;

(б) Изпълнение на законовите задължения на дружеството, по-специално по Закона за здравето, Закона за здравното осигуряване, Закона за лечебните заведения, подзаконовите актове по прилагането им, Националния рамков договор;

(в) Изпълнение на изискванията на трудовото и социалното законодателство по отношение на служителите;

(г) Гарантиране сигурността на пациентите, служителите и имуществото чрез видеонаблюдение, регистрация, физическа охрана и контрол на достъпа;

(д) Други законосъобразни цели, като счетоводно обслужване, поддръжка и сигурност на интернет сайта и IT системите на дружеството, защита на законните интереси на дружеството, включително и по съдебен ред, и др.

Правни основания за обработване

УМБАЛ „Света Екатерина“ ЕАД обработва специални категории лични данни, като данни за здравословното състояние, генетични данни или данни за сексуалния живот или сексуалната ориентация, единствено при наличие на някое от условията по Общия регламент и по-специално:

(а) За целите на превантивната или трудовата медицина, за оценка на трудоспособността на служителя, медицинската диагноза, осигуряването на здравни или социални грижи или лечение;

(б) За да бъдат защитени жизненоважни интереси на субекта на данните или на друго физическо лице, когато субектът на данните е физически или юридически неспособен да даде своето съгласие;

(в) За защита на обществения интерес в областта на общественото здраве, като защитата срещу сериозни трансгранични заплахи за здравето или осигуряването на високи стандарти за качество и безопасност на здравните грижи и лекарствените продукти или медицинските изделия;

(г) При наличие на изрично съгласие на лицето за обработването за една или повече конкретни цели, освен ако законодателството изключва възможността за подобно съгласие.

Дружеството обработва и други лични данни при наличие на някое от алтернативните правни основания по Общия регламент и по-специално:

(а) Законови задължения на дружеството;

(б) Изпълнение на договор, включително преддоговорните отношения преди сключването му;

(в) Легитимните интереси на дружеството, доколкото те имат преимущество над интересите или основните права и свободи на субектите на данни;

(г) Свободно изразено, конкретно, информирано и недвусмислено съгласие на субекта на данните. Вече даденото съгласие може да бъде оттеглено от лицето по всяко време по същия начин, по който е било предоставено.

На кого се предават или разкриват личните данни

УМБАЛ „Света Екатерина“ ЕАД предоставя лични данни на:

(а) Компетентни публични органи в изпълнение на законови разпоредби, включително на Националната здравноосигурителна каса, Министерството на здравеопазването, НАП, НОИ и др.;

(б) МЦ „Св. Екатерина“, външни лаборатории или други лечебни заведения;

(в) Търговски дружества, предоставящи услуги на дружеството, в това число за информационно поддържане и сигурност на IT системите.

Във всички тези случаи УМБАЛ „Света Екатерина“ ЕАД предприема необходимите мерки за защита на правата и интересите на субектите на личните данни, като поемане на изрични договорни задължения от обработващите лични данни за гарантиране на сигурността на данните и опазване на тяхната конфиденциалност.

Предаване на лични данни в трети държави

Когато е необходимо за целите на лечението, УМБАЛ „Света Екатерина“ ЕАД изпраща проби за клинични изследвания в лаборатории в трети страни, придружени от съответните лични данни на пациента. В тези случаи, с оглед защита на правата и интересите на пациента, от него се иска изрично предварително съгласие за трансфера на данните. Личните данни може да бъдат защитени и по друг начин, например чрез подписване на договор между дружеството и съответната лаборатория, включващ стандартни клаузи за защита личните данни, приети от Европейската комисия.

Срокове на съхранение на личните данни

Личните данни на пациентите се съхраняват в съответствие с нормативно определените срокове за съответната медицинска документация.

Личните данни на кандидати за работа, които не са одобрени за назначаване в Дружеството, се съхраняват за срок от 60 дни от приключване на процедурата, след което се връщат на лицето или унищожават. Личните данни могат да се съхраняват за по-дълъг период с цел отправяне на предложения за работа само при наличие на съгласие на кандидата в писмена форма.

Записите от видеонаблюдението, записите на разговорите по телефона (правят се след предварително уведомление на отсрешната страна с цел подобряване качеството на обслужване) и регистрите на посетителите се съхраняват за срок от 60 дни.

Личните данни, съдържащи се в счетоводни документи, се съхраняват в сроковете по чл. 12 от Закона за счетоводството.

Сигурност на личните данни

УМБАЛ „Света Екатерина“ ЕАД прилага всички подходящи технически и организационни мерки за гарантиране сигурността на личните данни, включително поемане на изрично задължение от служителите за професионална тайна и конфиденциалност.

Права като субектите на данните

Всяко физическо лице, чиито данни се обработват от УМБАЛ „Света Екатерина“ ЕАД, има следните права:

– право на достъп до личните му данни, включително да получи копие от тях;

– право на коригиране или допълване на неточни или непълни лични данни;

– право на изтриване на лични данни, които се обработват без правно основание;

– право на ограничаване на обработването – при наличие на правен спор между дружеството и лицето до неговото решаване или за установяването, упражняването или защитата на правни претенции;

– право на възражение – по всяко време и на основания, свързани с конкретната ситуация на лицето, при условие, че не съществуват убедителни законови основания за обработването, които имат предимство пред интересите, правата и свободите на субекта на данни, или съдебен процес.

Правото на достъп до здравна информация се упражнява по реда на чл. 27 от Закона за здравето. Здравна информация може да бъде предоставяна на трети лица, когато:

– лечението на лицето продължава в друго лечебно заведение;

– съществува заплаха за здравето или живота на други лица;

– е необходима при идентификация на човешки труп или за установяване на причините за смъртта;

– е необходима за нуждите на държавния здравен контрол за предотвратяване на епидемии и разпространение на заразни заболявания;

– е необходима за нуждите на медицинската експертиза и общественото осигуряване;

– е необходима за нуждите на медицинската статистика или за медицински научни изследвания, след като данните, идентифициращи пациента, са заличени;

– е необходима за нуждите на Министерството на здравеопазването, Националния център по здравна информация, НЗОК, регионалните здравни инспекции и Националния статистически институт.

– е необходима за нуждите на застраховател, лицензиран по раздел I от приложение № 1 или т. 2 или по т. 1 и 2 от раздел ІІ, буква „А“ на приложение № 1 към Кодекса за застраховането.

Онлайн достъп до разчитанията на образни изследвания и лабораторни резултати се предоставя чрез интернет сайта на дружеството. С цел защита на личните данни, идентификационният номер и паролата за онлайн достъп се предоставят само лично. Не се допуска предоставянето им по телефон или изпращането им по електронна поща.

В съответствие със Закона за защита на личните данни, посочените по-горе права могат да се упражнят чрез подаване на писмено заявление на адрес: гр. София 1431, бул. „Пенчо Славейков“ №52А. Заявление може да бъде отправено и по електронен път по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги. Заявлението се отправя лично от субекта на данни или от изрично упълномощено от него лице.

Защита на правата на субектите на данните

В съответствие със Закона за защита на личните данни и Общия регламент за защита на данните, всяко физическо лице, което счита, че правото му на защита на личните му данни е нарушено, може да подаде жалба до Комисията за защита на личните данни на адрес: гр. София 1592, бул. „Проф. Цветан Лазаров” № 2, интернет страница: www.cpdp.bg.