Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Св. Екатерина”Модерна електрокардиофизиологична процедура приложи съвместно международен екип в УМБАЛ „Св. Екатерина“

06.11.2018


Международен екип от кардиолози извърши в  УМБАЛ „Св. Екатерина“ радиофреквентна аблация на 48-годишна пациентка с надкамерна тахикардия на фона на рядка аномалия на венозната система.

Д-р Маркус Амер – водещ австрийски специалист по интервенционална кардиология и електрокардиофизиология и доц. д-р Светослав Йовев – завеждащ Сектор по електрокардиостимулация   в УМБАЛ „Св. Екатерина“, приложиха за седми пореден път този вид интервенционална процедура, която е част от съвместната програма за обмяна на опит в областта на  електрокардиофизиологията.

Радиофреквентната аблация представлява вид сърдечна кататеризация. През вени на краката се въвеждат специални катетри, с които се достига до определени точки на сърцето. Процедурата обикновенно се извършва под рентгенов контрол. Чрез катетрите се извършва вътрешна електрограма, от която се вижда има ли болестно състояние в някое от звената на проводната система или сърдечния мускул и в последствие се атакуват засегнатите точки.

Сърдечните аритмии могат да доведат до смърт или намалено качество на живот на пациентите. Лечението на подобни рискови състояния доскоро се извършваше само медикаментозно. Днес електрофизиологичното изследване и радиофреквентната аблация са много добра алтернатива с отлични резултати.