Лекарите от УМБАЛ „Чирков“ спасиха пациент от хемодиализа и възстановиха долните му крайници


Тянко е на 70 години и не може да измине разстояние от 50 метра, заради силни болки в долните крайници. Това ограничава изключително много качеството му на живот. Той търси помощ от екипа на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, който след скенер с контраст на коремна аорта и артериите на долните крайници установява, че има високостепенни стеснения на двете общи илиачни артерии, отговорни за захранването на долните крайници и високостепенни стеснения на двете общи феморални артерии, намиращи се в областта на бедрото и разпределящи кръвотока към различните отдели на крака. В хода на компютърно томографското изследване се констатира още, че всичките артерии са с тежка калциноза. Кардиолозите насочват пациента към специалистите по съдова хирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

По преценка на съдовите хирурзи, Тянко е планиран за байпас хирургия за преодоляване на стесненията на артериите и решаване на проблема с един подход.

Пациентът, също така е и с наскоро поставени три стента от кардиолозите на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, с придружаващи заболявания като артериална хипертония 3-та степен, двуклоново коронарна болест, аортна стеноза, инсуфициенция, захарен диабет тип 2 на инсулиново лечение и с хронична бъбречна недостатъчност. Всичко това прави отворената хирургия доста рискова. Предвид силните болки, съдовите хирурзи решават да не отлагат и предприемат метод на хибридно лечение, чрез отваряне на феморално място. Те сменят феморалната артерия с протеза и извършват реканализация и стентиране на илиачната артерия, с което възстановяват изцяло кръвотока към единя крайник.

В ранния следоперативен период, пациентът прави контраст индуцирана бъбречна недостатъчност, заради приложението на контрастна материя при стентиране на сърцето, проведеното компютър томографско изследване с контраст и стентирането на илиачната артерия.Усложнение, наблюдаващо се често на около 36-я час при пациенти, подложени на изследване с контрастно вещество. Състоянието на мъжа се влошава, дори стига до степен на критичност, но медиците от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ успяват да занижат стойностите на креатинин и урея чрез медикаменти и спасяват Тянко от хемодиализа. След многократни консултации с нефролог и дълъг престой в реанимация, 70-годишният мъж е изписан от лечебното заведение.

Четири месеца по-късно, той идва на контролен преглед с болки в нелекувания крак. Съдовите хирурзи предприемат отново тактиката с хибридния метод на лечение. Така възстановяват и този крайник, като използват изключително малко количество контрастна материя, знаейки че веднъж направил оста бъбречна недостатъчност след контраст, рискът от повторна е голям. Тянко вече е напълно добре, изписан е и се радва на близките си у дома.

Благодарение на правилната преценка за прилагане на хибриден метод, който дава достъп до целия артериален сегмент, пациентът е с възстановени долни крайници и без рецидив на острата бъбречна недостатъчност.

По време на изписването Тянко благодари на целия екип на УМБАЛ „Чирков“ и обеща редовно да посещава профилактичните прегледи.

Още от "Актуално"

Call центърът на УМБАЛ „Александър Чирков“ обслужва безплатно пациенти от цялата странаCall центърът на УМБАЛ „Александър Чирков“ обслужва безплатно пациенти от цялата страна

Call центърът на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ обслужва безплатно пациенти от цялата страна на 0800 40 909. Може да се свържете с нас всеки ден от 07.30 до 19.30

За първи път български хеликоптер кацна на болничната площадка на УМБАЛ “Света Екатерина”За първи път български хеликоптер кацна на болничната площадка на УМБАЛ “Света Екатерина”

Хеликоптерът за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха кацна на вертолетната площадка на УМБАЛ „Света Екатерина“ в София. Това е първият тренировъчен полет на авиационния оператор “България Хели Мед

Повърхностната венозна тромбоза започва внезапно с болкаПовърхностната венозна тромбоза започва внезапно с болка

Повърхностната и дълбоката венозна тромбоза са две сходни по своята същност заболявания, засягащи венозната система. В същото време е изключително важно тяхното различаване, защото лечението е различно при едната и