Лекарите от УМБАЛ „Чирков“ спасиха пациент от хемодиализа и възстановиха долните му крайници


Тянко е на 70 години и не може да измине разстояние от 50 метра, заради силни болки в долните крайници. Това ограничава изключително много качеството му на живот. Той търси помощ от екипа на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, който след скенер с контраст на коремна аорта и артериите на долните крайници установява, че има високостепенни стеснения на двете общи илиачни артерии, отговорни за захранването на долните крайници и високостепенни стеснения на двете общи феморални артерии, намиращи се в областта на бедрото и разпределящи кръвотока към различните отдели на крака. В хода на компютърно томографското изследване се констатира още, че всичките артерии са с тежка калциноза. Кардиолозите насочват пациента към специалистите по съдова хирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

По преценка на съдовите хирурзи, Тянко е планиран за байпас хирургия за преодоляване на стесненията на артериите и решаване на проблема с един подход.

Пациентът, също така е и с наскоро поставени три стента от кардиолозите на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, с придружаващи заболявания като артериална хипертония 3-та степен, двуклоново коронарна болест, аортна стеноза, инсуфициенция, захарен диабет тип 2 на инсулиново лечение и с хронична бъбречна недостатъчност. Всичко това прави отворената хирургия доста рискова. Предвид силните болки, съдовите хирурзи решават да не отлагат и предприемат метод на хибридно лечение, чрез отваряне на феморално място. Те сменят феморалната артерия с протеза и извършват реканализация и стентиране на илиачната артерия, с което възстановяват изцяло кръвотока към единя крайник.

В ранния следоперативен период, пациентът прави контраст индуцирана бъбречна недостатъчност, заради приложението на контрастна материя при стентиране на сърцето, проведеното компютър томографско изследване с контраст и стентирането на илиачната артерия.Усложнение, наблюдаващо се често на около 36-я час при пациенти, подложени на изследване с контрастно вещество. Състоянието на мъжа се влошава, дори стига до степен на критичност, но медиците от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ успяват да занижат стойностите на креатинин и урея чрез медикаменти и спасяват Тянко от хемодиализа. След многократни консултации с нефролог и дълъг престой в реанимация, 70-годишният мъж е изписан от лечебното заведение.

Четири месеца по-късно, той идва на контролен преглед с болки в нелекувания крак. Съдовите хирурзи предприемат отново тактиката с хибридния метод на лечение. Така възстановяват и този крайник, като използват изключително малко количество контрастна материя, знаейки че веднъж направил оста бъбречна недостатъчност след контраст, рискът от повторна е голям. Тянко вече е напълно добре, изписан е и се радва на близките си у дома.

Благодарение на правилната преценка за прилагане на хибриден метод, който дава достъп до целия артериален сегмент, пациентът е с възстановени долни крайници и без рецидив на острата бъбречна недостатъчност.

По време на изписването Тянко благодари на целия екип на УМБАЛ „Чирков“ и обеща редовно да посещава профилактичните прегледи.

Още от "Актуално"

Кои са трите златни правила за здраво сърце?Кои са трите златни правила за здраво сърце?

Как да пазим сърцето и кои са трите златни правила за здравето на сърдечносъдовата система обясни в ефира на „ Здравей България“ изпълнителният директор на УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”

Всеки техен ден минава в борба за животи, но намират смисъл да продължават да го правятВсеки техен ден минава в борба за животи, но намират смисъл да продължават да го правят

Защо младите лекари избират да останат в България и да търсят реализация в родината, въпреки многото предизвикателства за специализация и защо виждаме все по- задълбочаващата се липса на медицински сестри.

Д-р Радостина Пенчева: Наднорменото тегло е “новата пандемия”Д-р Радостина Пенчева: Наднорменото тегло е “новата пандемия”

Наднорменото тегло и затлъстяването са хронични състояния, свързани с натрупване на извънредно количество мастна тъкан в различни части на тялото – подкожно, в коремната кухина, около вътрешните органи. Това води