Политика за лечение на болката

Лечението на вашата болка след операцията е приоритет за Вас и вашия здравен екип. Можете да очаквате да имате известен дискомфорт. а вашият лекар и медицински сестри ще направят всичко възможно, за да Ви помогнат да получите облекчение. Следващата информация ще ви помогне да разберете лечението на болката, ще опише как можете да помогнете на вашите лекари и медицински сестри да контролират вашата болка и ще ви даде възможност да вземете активна роля при вземането на избор за лечение на болка.

Кажете на вашите лекари, медицински сестри и здравни работници:

Ако редовно приемате лекарства за болка у дома.

Ако сте алергични към или не можете да понасяте лекарства за болка.

Ако имате някакво хронично медицинско състояние (проблеми с гърба, проблеми с коляното и др.). За което редовно приемате лекарства за болка.

 

Защо лечението на болката е толкова важно?

Ефективното управление на болката не само ви помага да се чувствате по-комфортно, но също така ви помага да се възстановите по-бързо и може да намали риска от развитие на определени усложнения, като пневмония и кръвни съсиреци. Ако болката ви се контролира добре, ще бъдете по-добре подготвени и ще можете да изпълнявате важни за възстановяването Ви задачи като ходене и упражнения за дълбоко дишане.

 

Като пациент имате право на:

Най-доброто ниво на облекчаване на болката, което може да бъде осигурено безопасно. Информация за болката и лечението на болката.

Членовете на екипа на здравното обслужване, които често ще питат за вашата болка и които ще отговорят с лечение.

 

Какви видове болка могат да се почувстват след операция?

Всеки пациент е уникален и може да има или да не притежава същия тип болка, който друг пациент изпитва.

Може да се изненадате, че след операцията чувствате болка на места различни от мястото на разреза, особено когато започнете да се движите.

Моля, уведомете член на вашия здравен екип за болката, която имате след операцията, която може да включва:

Болки в мускулите: Може да почувствате мускулна болка във врата, раменете, гърба или гърдите. Това е от лежането по гръб на операционната маса и в отделението за грижи.

Болка в гърлото: Гърлото може да се почувства възпалено или драскащо от ендотрахеалната (дишаща) тръба.

Болка от гръдни тръби: Може да имате известен дискомфорт от гръдните тръби, които са били поставени в гърдите ви, за да се оттичат течности, кръв и въздух по време на операция на сърцето.

Болка от раната: Може да почувствате натиск или парене на мястото на разреза (ите)

 

Как се оценява болката?

Най-важното е, че можете да помогнете на лекарите и медицинските сестри да „измери“ вашата болка. Докато се възстановявате, вашите лекари и медицински сестри ще ви помолят да оцените болката си по скалата от 0 до 10, като „0“ е „няма болка“, а „10“ е най- лошата болка, която можете да си представите. “ Отчитането на вашата болка като „цифра” помага на лекарите и медицинските сестри да знаят колко добре работи лечението ви и дали да направите някакви промени. Вашите лекари и медицински сестри искат и трябва да знаят за всяка болка, която не е под контрол.

 

Кой ще помогне да се справя с болката в болницата след операцията?

Вашият здравен екип ще работи с вас, за да реши какъв тип контрол на болката би бил най-полезен за вас след операцията. Вашите лекари са обучени за лечението на болка при кардиоторакална анестезия. Те са анестезиолози, специалисти в контрола на болката, които ще ви помогнат да получите облекчение при следоперативна болка.

Видът на лечение на болката, който е най-подходящ за вас, се основава на:

резултатите от вашата медицинска история

лабораторни тестове

вашия физически преглед,

вида на операцията, която е направена

След операцията, ще бъдете оценявани всеки ден, за да сме сигурни, че ви е удобно , коригирайте терапията си, ако е необходимо. Ще бъдете наблюдавани за всякакви странични ефекти.

Уверете се, че Ви е комфортно с вашата схема за лечение на болката. Говорете с Вашия лекар и медицински сестри относно притесненията и нуждите Ви. Това ще помогне да се избегне стрес и тревожност, което може да влоши болката. Не се страхувайте да задавате въпроси.

 

Начини за облекчение на болката

Интравенозно (IV) лекарство за болка

Това е лекарство за болка, което се доставя чрез вашия IV канюла. Трябва да почувствате известно облекчение малко след прилагането му. Въпреки че IV лекарството за болка осигурява бързо облекчение, то не е дълготрайно. Интравенозните лекарства за болка могат да се използват в комбинация с перорални лекарства за болка. Вашата медицинска сестра ще говори с вас за това колко често можете да получавате лекарствата.

Перорални лекарства за болка

Пероралните лекарства за болка се приемат през устата. Тъй като отнема по-дълго време за да подействат, отколкото тези, които се доставят през IV, важно е да приемате лекарствата, преди болката ви да стане непоносима. Пероралните лекарства обикновено осигуряват по-дълготрайно облекчение. Сестрата ви ще говори с вас колко често можете да получавате перорални лекарства.

Странични ефекти

Има специфични нежелани реакции, свързани с всяко лекарство. Въпреки това, често срещаните странични ефекти, свързани с лекарства за болка, включват гадене, повръщане, сърбеж, сънливост и запек. Стратегията за контрол на болката, използвана в УМБАЛ ”Св.Екатерина” е намалява до минимум процента на тези странични явления Има лекарства, които ще помогнат за облекчаване на някои от симптомите или може да се наложи вашият медицински екип да направи промени в лекарствата или количеството, което приемате. Моля проявете нужното търпение. Освен вашето изрично желание ние трябва да се съобразим и с възможните нежелани последствия от приложението на определен медикамент. По тази причина болница „Проф. д-р Александър Чирков „разполага с широк спектър от медикаменти за повлияване на болката Моля, поговорете с вашата медицинска сестра и лекар за всякакви нежелани реакции, които може да имате, и всякакви въпроси или притеснения.

Други методи: Медикаментозното лечение не е единствения начин за облекчаване на болката. Важно е да сте убедени в тези допълнителни техники. Когато се използват заедно с лекарства, те могат да предложат голяма доза облекчение на болката.

Масажна терапия

Масажът се използва за подпомагане на вашето медицинско състояние, за подпомагане на възстановяването ог процедурите, за лечение на болката, намаляване на мускулното напрежение и подпомагане на релаксацията, за да се справите с престоя си в болница. Масажната терапия се предоставя в болница „Проф. д-р Александър Чирков“ от лицензиран масажист, който е бил специално обучен в болнични мануални терапии. Ако искате да продължите масажа у дома, поговорете с вашия медицински екип относно ограниченията в позицията.

Възглавници

Ако имате коремен или гръден разрез, ще трябва да облекчите мястото с възглавница, когато кашляте или дълбоко дишате, за да осигурите облекчение на процедурата. Ще ви бъде дадена препоръка за възглавница. Продължете да го използвате у дома, когато е необходимо.

Хирургични сутиени и жилетки(колани)

Жените могат да носят хирургичен сутиен за комфорт. Често мястото на разреза се дърпа от тежестта на гърдите, когато легнете. Хирургичният сутиен помага да се избегне този дискомфорт. Някои жени може да намерят собствен сутиен може да е по-удобно. Едрите мъже могат да почувстват по-силно разреза и се нуждаят от хирургическа жилетка. Попитайте вашата медицинска сестра, ако се интересувате от хирургичен сутиен или жилетка.

Съвети у дома Съвети за облекчение на болката у дома:

Преди да излезете от болницата, обсъдете с лекаря или медицинската сестра колко често сте приемали лекарствата за болка, докато сте в болницата. Трябва да се осведомите, че ще получите рецепта за едно и също лекарство, използвано най-често в болницата, през първите 2-3 дни у дома. Приемайте лекарствата, както е предписано. Вашият лекар е предписал вашето лекарството за болка „според нуждите“. Това означава, че приемате лекарството, ако и само когато имате нужда от него, за да лекувате умерена до силна болка.

Запишете кога приемате лекарството у дома. Важно е да запишете времето, в което приемате всяка доза. Следете колко лекарства имате. Ако се нуждаете от наркотични лекарства за болка, погледнете бутилката с хапчета и се уверете, че няма да изтече през уикенда или вечер. Говорете с Вашия лекар и планирайте предварително.

Не забравяйте: рецептите за наркотични лекарства срещу болки не могат да бъдат предписани или изпращани по факс към местната аптека – изисква се официално предписание.

След първите няколко дни у дома, трябва да започнете да отвиквате наркотичните лекарства за болка. Опитайте се да приемате по-малко всеки ден, като изчаквате по-дълго между дозите или приемате само по I хапче наведнъж вместо 2 хапчета – или приемате по- силните лекарства през нощта и без рецепта без медикаменти през деня.

Най-често срещаните странични ефекти от наркотичните болкови хапчета включват: Запек: Следете движенията на червата си. Вземете без рецепта лаксативи или омекотители на изпражненията като Магнезиево мляко или Колас и увеличете приема на храни с високо съдържание на фибри, за да избегнете запек.

Сънливост и замаяност: Не шофирайте, докато приемате наркотични хапчета за болка. Гадене и повръщане: Приемайте лекарствата с храна, за да избегнете гадене и повръщане. Използвайте други лекарства за лечение на вашата болка:

Лекарствата за болка без рецепта, като ацетаминофен и НСПВС, са отличен вариант за лечение на болка. Бъдете сигурни, че вашият лекар ви е одобрил да приемате определени лекарства. Трябва да внимавате да не приемате твърде много от едно лекарство. Винаги четете етикетите и никога не приемайте повече от 1 лекарство в същата категория.