Обучение с пълна успеваемост на сложни случаи в интервенционалната кардиология се проведе в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“


Световно признат интервенционален кардиолог проведе първото по рода си обучение в България за лечение на хронични коронарни оклузии в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

Курсът се организира по инициатива на ръководството на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ и японската фирма Asahi, която е световен лидер в производството на материали и устройства за комплексни интервенционални процедури.

В обучението, организирано от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ участваха лекари от водещи столични болници.
Всички те имаха възможност да извършат процедура с личното напътствие на светилото в интервенционалната кардиология проф. Шевкег Гьоргюлю. Той е в топ 3 оператори в Европа по успех и брой процедури за 2022 г.

В обучението участваха пациенти с хронични коронарни оклузии (СТО), с доказан виталитет от неинвазивна диагностика. За два дни бяха третирани 8 пациента от цяла България с пълен процедурен успех и без сериозни усложнения.
Хроничната оклузия на съд на сърцето е състояние, при което има пълно запушване, най-често от стар тромб. Това води до различни оплаквания – стенокардия, прояви на сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения и др. Когато тези оклузии са комбинирани с друга патология – други стеснения на съдовете на сърцето, по-често се провеждат операции.

През последното десетилетие, с развитието на техниката тези пациенти станаха все повече обект на интервенционалната кардиология. В специализираните центрове по света успехът при тези процедури е над 90% с минимален риск.
В България центровете са единици, в които успешно се третират тези лезии. УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ е едно от лечебните заведения със заявка да стане сред водещите центрове в България за лечение на хронични коронарни оклузии, тъй като болницата има своите традиции в тези процедури, а специалистите се стремят да следят новостите в медицината.

Провеждането на обучението от световно известен интервенционален кардиолог дава огромен потенциал на медицинските специалисти да придобият нови знания и умения в лечението на тези сложни случаи.

Курсът е още една стъпка към подобряване качеството на медицинските услуги в България и осигуряването на най-доброто лечение за пациентите.

Още от "Актуално"

Рехабилитацията в лечението на възпалителните заболявания на сърцето е от съществено значениеРехабилитацията в лечението на възпалителните заболявания на сърцето е от съществено значение

Възпаление на сърцето възниква основно като резултат на редица възпалителни процеси в други органи. Възпалителните заболявания като ендокардит, миокардит или перикардит могат да доведат до сериозни усложнения в структурата на

Когато си добър човек, не е трудно да бъдеш добър лекар”Когато си добър човек, не е трудно да бъдеш добър лекар”

„Когато си добър човек, не е трудно да бъдеш и добър лекар. Чувството да помагаш е безценно“. Това заяви за агенция БГНЕС д-р Ренета Пелтегова, кардиолог в УМБАЛ „ Проф.

Новите поколения пейсмейкъри не налагат сериозни ограничения в живота на пациентитеНовите поколения пейсмейкъри не налагат сериозни ограничения в живота на пациентите

Пейсмейкърът е устройство, което се поставя , когато трябва да се подпомогне сърдечният ритъм. Той се поставя подкожно близо до сърцето и генерира или поддържа електрическите му импулси на съкращение. В зависимост от сърдечното заболяване той поддържа по-ниска или по-висока сърдечна честота. Пейсмейкърът е жизненоважен в някои състояния. Поставянето му изисква хирургична интервенция, която носи много малък риск. Възстановяването е бързо и пациентът скоро се връща към обичайната си дейност. Манипулацията е безболезнена и се прилага локална анестезия.   Кога се налага поставянето на пейсмейкър?   Пейсмейкърът  се прилага за лечението на много състояния, но най-често се използва при пациенти с брадикардия  ( сърцето бие много бавно).  Други състояния, при които се използва пейсмейкър са аритмиите. Поставянето на пейсмейкър е препоръчително и при синдром на болния синусов възел и камерна фибрилация. Забавянето на сърдечния ритъм е често явление при пациенти в напреднала възраст. При възрастните хора сърдечната активност, която се заражда в дясното предсърдие,