Обучение с пълна успеваемост на сложни случаи в интервенционалната кардиология се проведе в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“


Световно признат интервенционален кардиолог проведе първото по рода си обучение в България за лечение на хронични коронарни оклузии в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

Курсът се организира по инициатива на ръководството на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ и японската фирма Asahi, която е световен лидер в производството на материали и устройства за комплексни интервенционални процедури.

В обучението, организирано от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ участваха лекари от водещи столични болници.
Всички те имаха възможност да извършат процедура с личното напътствие на светилото в интервенционалната кардиология проф. Шевкег Гьоргюлю. Той е в топ 3 оператори в Европа по успех и брой процедури за 2022 г.

В обучението участваха пациенти с хронични коронарни оклузии (СТО), с доказан виталитет от неинвазивна диагностика. За два дни бяха третирани 8 пациента от цяла България с пълен процедурен успех и без сериозни усложнения.
Хроничната оклузия на съд на сърцето е състояние, при което има пълно запушване, най-често от стар тромб. Това води до различни оплаквания – стенокардия, прояви на сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения и др. Когато тези оклузии са комбинирани с друга патология – други стеснения на съдовете на сърцето, по-често се провеждат операции.

През последното десетилетие, с развитието на техниката тези пациенти станаха все повече обект на интервенционалната кардиология. В специализираните центрове по света успехът при тези процедури е над 90% с минимален риск.
В България центровете са единици, в които успешно се третират тези лезии. УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ е едно от лечебните заведения със заявка да стане сред водещите центрове в България за лечение на хронични коронарни оклузии, тъй като болницата има своите традиции в тези процедури, а специалистите се стремят да следят новостите в медицината.

Провеждането на обучението от световно известен интервенционален кардиолог дава огромен потенциал на медицинските специалисти да придобият нови знания и умения в лечението на тези сложни случаи.

Курсът е още една стъпка към подобряване качеството на медицинските услуги в България и осигуряването на най-доброто лечение за пациентите.

Още от "Актуално"

Приветствие на изпълнителния директор на УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков по случай 7 априлПриветствие на изпълнителния директор на УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков по случай 7 април

Уважаеми Колеги, приемете моите искрени поздравления по случай Празника на здравния работник и Световния ден на здравето – 7 април. Бих искал да благодаря на целия екип на УМБАЛ „Проф.

Всяка осезаема промяна на времето води до рискове за сърцетоВсяка осезаема промяна на времето води до рискове за сърцето

Всяка осезаема промяна на времето води до рискове за сърцето и неговата функция. Още повече, когато градусите навън водят до жълт или оранжев код за опасна жега. „Затова заменете черните

В световния ден на редките болести – кои засягат сърцетоВ световния ден на редките болести – кои засягат сърцето

На 29 февруари се отбелязва Световният ден на редките болести. Европейската пациентска платформа EURORDIS стартира тази инициатива през 2008 г. с цел да запознае обществеността с проблема „редки болести“. Редките