Най-добрата превенция срещу сърдечносъдовите заболяване в ранна възраст е личният пример на родителите


Ако злоупотребявате с рисковите фактори, ще стигнете до сърдечносъдови заболявания. Това заяви в предаването „Социална мрежа“ по Nova news д-р Тихомир Христов, кардиохирург в УМБАЛ „Проф.д-р Александър Чирков“.

Рисковите фактори за здравето на сърцето са прекомерната употребата на алкохол, тютюнопушенето, обездвижването и др.

Няма безвредни цигари, подчерта той. Всички цигари водят след себе си до развитието на рак и сърдечносъдови заболявания, обясни д-р Христов. Пушачите страдат 5 пъти повече от непушачите от сърдечносъдови заболявания.

На 28 години е най-младият пациент с миокарден инфаркт в практиката на д-р Христов, като това е следствие от злоупотребата със стероиди.

Децата и всички хора трябва да спортуваме, съветва още кардиохирургът. Тревожните данни показват, че при младите хора зачестяват инфарктите и пораженията са тежки. При инфаркт дори и в млада възраст организмът не може да се възстанови, стана ясно още от думите на д-р Христов. Освен това инфарктите са инвалидизиращи като посочи, че младите хора не обръщат внимание на симптомите. Симптомите са болка в гърдите, стягане, задух , както и при възрастните пациенти. Най-добрата превенция срещу сърдечносъдовите заболявания при децата е личният пример на родителите, смята кардиохирургът. Затова и препоръчва родителите да спортуват заедно с децата си.

Според д-р Тихомир Христов важни в превенцията на сърдчносъдови заболявания са профилактичните прегледи. Повече как да пазим сърцето здраво вижте в линка:

Още от "Актуално"

Физическа активност след прекаран грипФизическа активност след прекаран грип

В разгара на зимните месеци грипната вълна е все по-близо. Вирусолози предупреждават, че след новогодишните празници грипните заболявания ще се увеличат. За разлика от други простудни заболявания, грипът е заболяване

Проф. Валентин Говедарски: „Пациентите се връщат в болниците, които са се доказали като най-добрите ле1ебни заведения, каквото е и „Проф. д-р Ал. Чирков“Проф. Валентин Говедарски: „Пациентите се връщат в болниците, които са се доказали като най-добрите ле1ебни заведения, каквото е и „Проф. д-р Ал. Чирков“

Ние не сме страдали от липса на пациенти. Бих казал, че имаме увеличен пациентски поток, благодарение на нашата организация, особено след септември, когато сме реализирали най-голямата дейност на болницата от

Георги получи втори шанс за живот в УМБАЛ “ Проф. д-р Александър Чирков”Георги получи втори шанс за живот в УМБАЛ “ Проф. д-р Александър Чирков”

Георги, получи втори шанс за живот в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”. Младият мъж вече месец живее с изкуствено сърце, имплантирано от екипа на проф. д-р Димитър Петков, началник клиника