Над 400 жители на град Банско и Гоце Делчев бяха прегледани от специалистите на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ в дните на сърцето


Над 400 жители на град Банско, Гоце Делчев и района се възползваха от безплатните профилактични прегледи, организирани от УМБАЛ „Проф. Александър Чирков“ и общинските администрации на двете населени места.

Кардиологът и заместник-директор на диагностично-консултативната дейност в УМБАЛ „Проф. Александър Чирков“ доц. Борислав Ацев, детският кардиолог д-р Незабравка Чилингирова, кардиолозите д-р Ивелин Стефчов и д-р Димитър Димитров, урологът доц. Цветин Генадиев и колегата му д-р

Мартин Захариев, съдовият хирург д-р Захари Божилов в продължение на три дни направиха обстойни профилактични прегледи на записалите се предварително пациенти, като удължиха часовете за прегледи, за да не върнат нито един гражданин дошъл допълнително. Консултациите се проведоха на 28,29 и 30 септември по повод Световния ден на сърцето – 29 септември.

Инициативата предизвика голям интерес и само за три дни бяха прегледани 415 пациента. Сред оплакванията на гражданите са високото кръвно налягане и проблемите, произхождащи от наднорменото тегло. Общо 19 от прегледаните са насочени за инвазивно изследване в УМБАЛ „Проф. Александър Чирков“.

Повече от 20 години лекарите от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ участват в благотворителни акции с безплатни профилактични прегледи на хора в пенсионна възраст, деца, пациенти в отдалечени региони, с ограничен достъп до медицинска помощ и др.

Още от "Актуално"

Заседналият начин на живот съкращава живота с до 10 годиниЗаседналият начин на живот съкращава живота с до 10 години

Високата смъртност, заболеваемост и инвалидност, която се установява у нас през последните десетилетия е следствие както от прогресивното застаряване на населението, така и от редица фактори на риска за здравето.

Диагностика и лечение на артериални аневризмиДиагностика и лечение на артериални аневризми

Артериалните аневризми представляват ограничено разширяване на диаметъра на артериалната стена с повече от 50% спрямо очаквания размер на артерията според възрастта и телосложението на човек. Аневризмите могат да засегнат артериите