Екипът на Клиника по кардиология на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ е един от пионерите в много от нововъведенията на интервенционалната кардиология.


На 09 ноември започва XI Конгрес по интервенционална кардиология в София. Събитието събира на едно място водещи специалисти от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“. Екипът на Клиника по Кардиология е представен сериозно в програмата на конгреса с участие с лекции и презентации на собствен опит, както и включване на живо в три сесии по два часа от ангиографската зала. В организационния комитет на конгреса е проф. д-р Диана Трендафилова, началник на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

Пред вестник „България днес“ тя постави няколко важни теми в областта на интервенционалната кардиология:

– Интервенционалната кардиология е една от най-динамично развиващите се специалности в медицината през последните 20 години и напредъка се основава както върху постиженията на техническия прогрес, така и върху резултатите на мащабни проучвания на базата, на които се променят и препоръките в лечението на пациентите.

– Интервенционалната кардиология включва така наречената високоспециализирана дейност от специалността кардиология. И докато преди 20 години лекувахме само последствията на острия миокарден инфаркт, понастоящем интервенционалното лечение на острия инфаркт е „златен стандарт“ с доказана полза и прогноза .Така стои въпросът и с много други интервенции за лечение на болестите на сърцето, като резултатите са съпоставими с тези на сърдечната хирургия на фона на несравнимо по-малка процедурна травма, по-къс болничен престой и възстановителен период . В обсега на интервенционалното лечение сега се включват цялата коронарна и съдова патология ,сърдечни дефекти ,клапни реконструкции, болести на аортата и други аномалии.

– Националният конгрес по интервенционална кардиология традиционно е най-значимия форум на съсловието, който дава възможност на специалистите да споделят последните постижения в областта, да участват в дебати по актуални теми и дискусия на клинични ситуации от реалната клинична практика, да получат най-актуална и компетентна информация или с други думи да „сверят часовника“.

– Екипът на Клиника по кардиология на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ е един от пионерите в много от нововъведенията на интервенционалната кардиология.

Цялото интервю с проф. д-р Диана Трендафилова може да прочетете в линка:https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16151925

Още от "Актуално"

Ендоваскуларното протезиране е съвременен метод за лечение на аневризмаЕндоваскуларното протезиране е съвременен метод за лечение на аневризма

Обикновено лекарите разполагат с броени часове, за да диагностицират правилно и оперират разкъсана абдоминална аорта и да спасят човешки живот. Всяка година у нас около 300 пациенти получават разкъсване на

Кога трябва да посетим кардиолог и защо да изберем УМБАЛ “Св. Екатерина”Кога трябва да посетим кардиолог и защо да изберем УМБАЛ “Св. Екатерина”

Кога трябва да посетим кардиолог и защо да изберем УМБАЛ “Св. Екатерина”? Обяснява д-р Стоян Стефанов, който е част от екипа на МЦ “Света Екатерина”. Най-важно е да се прави

Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха реализира първата си мисия на покрива на УМБАЛ “Света Екатерина”Екип на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха реализира първата си мисия на покрива на УМБАЛ “Света Екатерина”

Първата реална мисия на екипа на Центъра за спешна медицинска помощ по въздуха бе реализирана на хеликоптерната площадка на УМБАЛ “Света Екатерина”. Пациентът е жена в тежко състояние, която е