Екипът на Клиника по кардиология на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ е един от пионерите в много от нововъведенията на интервенционалната кардиология.


На 09 ноември започва XI Конгрес по интервенционална кардиология в София. Събитието събира на едно място водещи специалисти от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“. Екипът на Клиника по Кардиология е представен сериозно в програмата на конгреса с участие с лекции и презентации на собствен опит, както и включване на живо в три сесии по два часа от ангиографската зала. В организационния комитет на конгреса е проф. д-р Диана Трендафилова, началник на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

Пред вестник „България днес“ тя постави няколко важни теми в областта на интервенционалната кардиология:

– Интервенционалната кардиология е една от най-динамично развиващите се специалности в медицината през последните 20 години и напредъка се основава както върху постиженията на техническия прогрес, така и върху резултатите на мащабни проучвания на базата, на които се променят и препоръките в лечението на пациентите.

– Интервенционалната кардиология включва така наречената високоспециализирана дейност от специалността кардиология. И докато преди 20 години лекувахме само последствията на острия миокарден инфаркт, понастоящем интервенционалното лечение на острия инфаркт е „златен стандарт“ с доказана полза и прогноза .Така стои въпросът и с много други интервенции за лечение на болестите на сърцето, като резултатите са съпоставими с тези на сърдечната хирургия на фона на несравнимо по-малка процедурна травма, по-къс болничен престой и възстановителен период . В обсега на интервенционалното лечение сега се включват цялата коронарна и съдова патология ,сърдечни дефекти ,клапни реконструкции, болести на аортата и други аномалии.

– Националният конгрес по интервенционална кардиология традиционно е най-значимия форум на съсловието, който дава възможност на специалистите да споделят последните постижения в областта, да участват в дебати по актуални теми и дискусия на клинични ситуации от реалната клинична практика, да получат най-актуална и компетентна информация или с други думи да „сверят часовника“.

– Екипът на Клиника по кардиология на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ е един от пионерите в много от нововъведенията на интервенционалната кардиология.

Цялото интервю с проф. д-р Диана Трендафилова може да прочетете в линка:https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/16151925

Още от "Актуално"

20 години от първата ендопротеза на аорта в България20 години от първата ендопротеза на аорта в България

Тя е поставена в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ През април 2023 г. се навършват 20 години от имплантирането на първата торакална ендопротеза в България по повод дисекация на аортата.

Нова генерация изкуствено сърце имплантираха в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“Нова генерация изкуствено сърце имплантираха в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

За първи път в България кардиохирурзи от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ поставиха нова генерация изкуствено сърце Heart mate III. Устройството е имплантирано на 37-годишен пациент с терминална сърдечна недостатъчност,

В Световния ден за борба със СПИН- пазете сърцето от HIV-индуциран миокардит!В Световния ден за борба със СПИН- пазете сърцето от HIV-индуциран миокардит!

На 1 декември отбелязваме Световен ден за борба със СПИН. Инициативата цели да се напомни на обществото и правителствата, че СПИН не е изчезнал. Целта е да се повиши осведомеността