Захарният диабет е един от основните рискови фактори за развитие на атеросклероза.


Много често пациентите със захарен диабет може да нямат никакви симптоми за това заболяване, в останалите случаи има повишено чувство за глад, нужда по-често да пият вода, да ходят до тоалетна по малка нужда и чувство на умора. Това каза в предаването „България, Европа и светът на фокус“ на Радио „Фокус“ д-р Елица Димитрова, съдов хирург от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ в София, по повод Световния ден за борба с диабета. Тя предупреди, че ако човек забележи някои от тези четири симптома, може да си направи изследване на гладно на своята кръвна захар: „Ако се касае до диабет, ще ви насочат към други допълнителни изследвания“.

Захарният диабет е един от основните рискови фактори за развитие на атеросклероза. Това е заболяване, което може да обхване всички артерии в организма, включително артериите на долните крайници, артериите които се намират в корема и са отговорни за кръвоснабдяването на различните органи, артериите на сърцето и на шията.

Най-често в Клиниката по ендоваскуларна и съдова хирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ идват пациенти с усложнения от страна на долните крайници, заяви д-р Димитрова. И допълни, че няколко пъти от клиниката са организирала безплатни профилактични прегледи точно при пациенти със захарен диабет, тъй като те не винаги са наясно, че може да имат страдания в областта на артериите.
Друго оплакване, което се наблюдава при пациенти с диабет е поражение на сънните артерии, което също не бива да се подценява, защото може да доведе до инсулт, предупреди д-р Димитрова.
Тя призова при подобни оплаквания да се посети съдов хирург или ангиолог.

Цялото интерю може да чуете в звуковия файл в линка:
https://www.focus-news.net/novini/Bylgaria/Sudov-hirurg-Ako-zabelezhite-nyakoi-ot-tezi-chetiri-simptoma-napravete-si-izsledvane-na-gladno-na-svoyata-kruvna-zahar-1896752