При грип – охладете тялото


В разгара на грипната вълна е важно да знаем как да облекчим тежките симптоми на вирусната инфекция в острата и подострата й фаза, и да профилактираме усложненията, ако не сме успели да се предпазим от заразяване. Как да помогнем на организма си да се справи по-бързо и успешно с вируса с помощта на кинезитерапията разказва кинезитерапевтът от УМБАЛ „Света Екатерина“ Станислава Андонова пред вестник „Доктор“.

– Г-жо Андонова, грипът вече набира скорост – в отделни градове е обявена и грипна епидемия. Как да помогнем на организма си да се справи по-бързо и успешно с вируса с помощта на кинезитерапията?

Грипът е тежко инфекциозно заболяване, което се характеризира с рязко повишаване на телесната температура, силни болки в ставите и мускулите по цялото тяло, включително и главоболие, които буквално повалят човек на легло. Този период трае около 3-4 дни. Организмът е силно интоксикиран от вируса и болните се чувстват отпаднали и немощни. В този първи, остър период на болестта, когато лечението е изцяло медикаментозно, като помощ може да се включат някои физикални методи, които да облекчат и подпомогнат организма да се справи с тежкото състояние.
Като една от важните разлики с обикновената простуда, когато трябва да загреем тялото с топли чайове, супи течности и други, при грипа е обратното – трябва да се охлади. И тук много често хората допускат грешката да прегряват в този остър период на заболяването тялото. Основното от физикалната медицина в случая е охлаждането. Т.е., само със студени компреси в областта на челото и стъпалата. Това е абсолютно достатъчно. Както сте чували, честото проветряване също е много важно, когато има концентрирана вирусна среда, каквато е при болен човек от грип. Едната причина е да излезе вирусът, с който е наситен въздухът в стаята, а втората – да навлезе студен и влажен въздух.
В острия период на грипа не трябва да се диша топъл и сух въздух, защото той допълнително засилва сухата кашлица, която обикновено се появява след третия ден. Ако пациентите имат наличен инхалатор, хубаво е да се включат инхалации отново със студен и влажен въздух, с най-обикновен физиологичен разтвор. Освен това, по време на тези проветрявания за около 5 минути, които са много важни, пациентите трябва да правят дълбоки вдишвания и издишвания по два-три пъти на всеки час. Но, така че да се пусне въздухът буквално до диафрагмата, до корема – да нахлуе с мощна струя, а след това да се издиша. Всичко това е важно, защото усложненията при грипа са главно от страна на дихателната и на сърдечносъдовата система. Около 150 на 10 000 души получават усложнения от страна на дихателната система. Това са най-често вирусни пневмонии, плеврални изливи и тежки бронхити. И всъщност тези дълбоки вдишвания по време на най-тежката, фебрилната фаза, когато човек е с висока температура, честото проветряване, студените компресии и дълбокото, завихрящо дишане, два-три пъти на всеки час, правят протекция на белите дробове. Знаете, че при всяка остра вирусна инфекция дишането се ускорява, сърдечният ритъм – също. Освен това, то е не само учестено, но и повърхностно. И чрез тези дълбоки вдишвания насищаме белите дробове с кислород. Това, което вирусът пречи да се извършва.

– Характерен симптом е острия период, както посочихте, е и чувството за обща отпадналост. Нямаме сили за нищо. Как да я преодолеем по-бързо?
Другият симптом, който болният усеща и то много осезаемо, това е общата отпадналост, която буквално го заковава на леглото. Много характерни са и болките в мускулите. Човек си лежи в леглото, а го боли. Причината за това е, че вирусът прави обща интоксикация на организма – тя е по цялото тяло. Усеща се абсолютно във всички стави и мускули – малки, големи и средни. По принцип, токсичните продукти се натрупват в колагенната структура, т.е. в сухожилията. И неслучайно се усеща не просто болка, а скованост. Сковаността идва точно от тези натрупвания в сухожилията. В този случай много помагат така наречените стречинг движения, т.е. опъване на сухожилията в максимална амплитуда. Особено важни са за глезенните стави, защото при вертикализация главно ще се усеща скованост в краката. Хубаво е да се правят заедно с дълбоките завихрящи дишания, в проветрената стая, не само за глезените, но и за горните крайници, за раменните стави. Да се изпъват хубаво ръцете назад, което да се съчетава с дълбоко вдишване, когато ръката се изнася назад и с издишване, когато се връща напред. Това е лесно изпълнимо дори за човек в тежко състояние. И всичко това спомага, когато преминем в подострата фаза, която обикновено е след петия ден и фебрилитетът вече не е налице, т.е. няма повишена телесна температура, пациентът чувства само умора, но не и скованост.

– Кога най-рано след преболедуване на грипа е добре да се започне с по-интензивно натоварване на организма?
Ако човек е физически здрав и млад, може да се върне след една седмица на работното си място, а след две седмици – във фитнес залата. В никакъв случай не бива да се претоварва физически един изтощен организъм, защото още повече се засилва умората и интоксикацията. Единственото, което се препоръчва между първата и втората седмица след острата фаза, това е дозираното ходене. Но, не да ходите по улицата и да гледате витрините, а в парка -по възможност на чист въздух, с т.нар. темпово ходене. С какъвто ритъм тръгнеш, с такъв трябва да се върнеш.
В началото той ще е бавен до умерен, но не трябва да има спирания и сядания. Може да са само 20 метра, но да се направят в темпо. Когато човек се движи в темпо, сърцето също работи равномерно, а дишането е ритмично. Това, което е важно, за да предпазим организма от усложнения от страна на белите дробове и сърцето. Аз работя и с пациенти със сърдечни операции, при тях също ритмичното ходене е изключително важно. Когато всяко от движенията е в определено темпо, белият дроб се разгъва.
Например, ако младите хора се върнат към фитнеса втората седмица след грипа, те трябва да правят кардиоупражнения, т.е. натоварване на пътеката, което е абсолютно същото като ходенето в темпо. Но НЕ И СИЛОВИ УПРАЖНЕНИЯ, вдигане на тежести и дъмбели – това изтощава. Тялото се възстановява от грипа за около месец. Вирусът прави огромен срив на имунитета, а едно недозирано натоварване и претоварване още повече ще го срине. И вече човек става по-податлив на всеки следващ вирус. Може да е някакъв адено- или риновирус, но той ще го изкара по-тежко. Процесът трябва да започне още в острата фаза с дишанията и със стречингите. Така се освобождава и отключва движението.
Освен белите дробове, макар и по-рядко, грипният вирус може да засегне и сърцето. Обикновено след тежък грип, поне при нас в болницата, най-чести са случаите със засягане на аортната клапа и то при физически здрави мъже, на възраст между 30 и 50 години. Те бързат да се върнат на работа в затворени помещения, дишат лош въздух – освен, че претоварват организма си, лишават белия си дроб от аерация и насищане с кислород. А в такива неблагоприятни условия страда и сърцето.

Имат ли място в целия този процес ултравиолетовото облъчване и престоят в солните стаи може да прочетете в новия брой на вестник „Доктор“.

Още от "Актуално"

Първи тренировъчен полет на ХЕМС на покрива на УМБАЛ „Света Екатерина“Първи тренировъчен полет на ХЕМС на покрива на УМБАЛ „Света Екатерина“

На 18.03.2024 (понеделник) от 11.00 часа, хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздух ще изпълни първия си тренировъчен полет. Планирано е хеликоптерът да излети от авиобазата на ГД „Гранична полиция“

В Световния ден за борба с хипертонията – все по-често и по-млади хора страдат от хипертонияВ Световния ден за борба с хипертонията – все по-често и по-млади хора страдат от хипертония

17 май е Световният ден за борба с хипертонията. Основната цел на деня е повишаване на информираността на населението за хипертонията – високото кръвно налягане, неговите усложнения, ролята на превенцията,