Първа мисия на ХЕМС на покрива на УМБАЛ “Св. Екатерина”


Първа мисия на ХЕМС на покрива на УМБАЛ “Св. Екатерина”

Само няколко дни след лицензирането на хеликоптерната площадка на УМБАЛ “Света Екатерина” беше реализирана и първата мисия на ХЕМС.

Логистиката на хеликоптера се осигурява от българската авиокомпания “Хели Ер”.
Екипът на България Хели Мед Сървиз оказа съдействие да бъде създадена бърза организация за приземяването на хеликоптера на площадката на болница “Св.Екатерина”.

Словашкия HEMS оператор Air Transport Europe, който обслужва световната купа в Банско, извърши спешния полет с тежко пострадал ски състезател от Банско до София.

Полетът е направен за 28 минути, а на борда летя и пилотът Огнян Янков, който е част от екипа на България Хели Мед Сървиз.

Пациентът бе посрещнат от съвместен спешен екип на УМБАЛ “Св. Екатерина” и Пирогов. Той бе транспортиран за по-малко от минута от хеликоптера на покрива на лечебното заведение до чакащата го линейка. Тази спешност бе жизнено важна, тъй като пострадалият е с политравма, застрашаваща живота му. Диагнозата, с която е изпратен с хеликоптер от Банско е хемопневмоторакс. При инцидента състезателят е дрениран по спешност на място и след пристигането му в София е откаран от УМБАЛ “Св. Екатерина” към Пирогов.

Още от "Актуално"

Над 90% от трансплантираните пациенти се връщат към нормалните си навициНад 90% от трансплантираните пациенти се връщат към нормалните си навици

Над 90% от трансплантираните пациенти се връщат към нормалните си навици. Това заяви кардиохирургът от УМБАЛ „ Проф. д-р Александър Чирков“ д-р Йордан Македонски в интервю за вестник „Телеграф“. По

Опасно ли е предсърдното мъждене?Опасно ли е предсърдното мъждене?

Предсърдното мъждене е една от най-честите форми на нарушение на сърдечния ритъм. То се характеризира с аритмична дейност на сърдечния мускул, съпроводена с пристъпи от тахикардия. Предсърдното мъждене представлява нарушение

Какви мерки могат да вземат пациентите с диабет за предотвратяване появата на диабетно стъпало?Какви мерки могат да вземат пациентите с диабет за предотвратяване появата на диабетно стъпало?

През 2021г. 537 милиона пациенти в световен мащаб са диагностицирани със захарен диабет, т.е. 10.5% от възрастното население. Изчислено е, че през 2045г. Близо 783 милиона пациенти ще бъдат със