Тютюнопушенето и атеросклерозата са водещи фактори за абдоминална аортна аневризма


Абдоминалните аортни аневризми (ААА) представляват патологично разширяване на коремната аорта, предимно в инфрареналния сегмент, повече от 50% или с размери над 30 мм в диаметър.

Коремните аневризми дълги години не проявяват симптоми, като първа тяхна изява може да бъде руптура, която е животозастрашаващо състояние, протича драматично и е с много висока смъртност.

Обикновено абдоминалните аневризми се откриват случайно по време на абдоминална образна диагностика. Важен фактор за ранно откриване на абдоминалните аневризми е фамилната анамнеза. Това заяви в интервю за Информационна агенция News24sofia.eu д-р Захари Божилов, съдов хирург в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия в УМБАЛ „Света Екатерина“.

Главната причина за болестта, по думите му, е дегенеративното отслабване на аортната стена. “Честотата на аневризмите на коремната аорта се увеличава след 60 годишна възраст и достига пик през седмото и осмото десетилетие от живота. Мъжете са по-често засегнати, отколкото жените”, казва доктор Божилов. Възраст над 60 години, пол, генетична предразположеност, артериална хипертония, атеросклероза, диабет, тютюнопушене и продължителен прием на големи количества алкохол са водещи рискови фактори за развитието на абдоминални аневризми. Травмите на аортата и аортитите са по-редки етиологични причини, според специалиста.

Коремните аневризми могат да нямат изява с продължение на много години. “Повечето болни с аневризма на абдоминалната аорта без споменаване на руптура са асимптомни. Може да има отслабнал или липсващ пулс на артериите на долните крайници вследствие на съдово притискане от аневризмата, емболизация на тромби от аневризмалния сак или заради предшестваща периферносъдова болест”, разказва доктор Захари Божилов. “Пациентите изпитват нетипична болка в корема или гърба. Силната и упорита болка може да е симптом за експанзия на аневризмата или предстояща руптура. Когато настъпи силна болка с последващ шок, това подсказва за руптура на аневризмата и представлява спешно животозастрашаващо състояние”, допълва той. При диаметър на аневризмата 6 см рискът от руптура е около 50 %. Рискът от руптура е по-голям при бърза експанзия на аневризмата, при аневризма с голям диаметър, при хипертоници и пушачи.

При aневризма на абдоминалната аорта с руптура клиничната картина е драматична. Често се появява след физическо усилие, което довежда до силна болка в епигастриума, която ирадиира към кръста, гърба. Палпирането на пулсираща формация в коремната област по време на преглед подсказва за наличието на абдоминална аневризма и насочва към допълнителни изследвания.

📌Повече за диагностиката, за възможните усложнения и лечението, вижте в цялото интервю:
https://www.news24sofia.eu/tyutyunopusheneto-i-aterosklerozata-sa-vodeshti-faktori-za-abdominalna-aortna-anevrizma/?fbclid=IwAR3rm0jesI-Ff6wssmHNWDBfmGLyVXifNUY9nM2iBhPEd96JSfTI8Peh2hE_aem_AYTW0JouXH040H3PaMbceUmgmgVuqopzMZXkEnFnwFR9XjOaSZMc6V07p9vkgNw-Irw

Още от "Актуално"

Стентовете и тяхното значение в лечението на сърдечносъдовите заболяванияСтентовете и тяхното значение в лечението на сърдечносъдовите заболявания

Коронарната артериална болест засяга хиляди хора по света всяка година. Най-честата причина за тази патология са склеротичните плаки, които блокират. или стесняват част от съда, като по този начин затрудняват

Около 20% от мозъчните инсулти се дължат на поражения по сънните артерии.Около 20% от мозъчните инсулти се дължат на поражения по сънните артерии.

Около 20% от мозъчните инсулти се дължат на поражения по сънните (каротидни) артерии. Поради високото ниво на смъртност и заболеваемост сред популацията, както и високите му разходи за лечение и