Медицинската сестра не е професия за тези, които лесно се отказват


В Световния ден на здравето и Ден на здравния работник – 7 април празнуват всички, заети в сектор „Здравеопазване“.

Днес обръщаме по-специално внимание на професията „Медицинска сестра“, защото тя е от основно значение за поддържането на здравето и благополучието на пациентите. Въпреки значимостта си, професията става все по-малко привлекателна за младите хора и здравната система започва да усеща дефицита й.

За тънкостите и предизвикателствата пред медицинските сестри разказва старшата медицинска сестра в Отделението по инвазивна кардиология на столичната кардиологична болница УМБАЛ „Света Екатерина“ Вангелина Вангелова пред информационна агенция News24sofia.eu

“Имах късмета да попадна на добри учители, а след това и на работно място, което ми дава възможността непрекъснато да се усъвършенствам, да се уча и да вървя напред. В тази работа аз и моите колеги влагаме сърце и душа”. Това заяви в интервю за агенция Информационна агенция News24sofia.eu старшата медицинска сестра в Отделението по инвазивна кардиология на столичната кардиологична болница УМБАЛ „Света Екатерина“ Вангелина Вангелова.

Трудно е да се работи в една система, в която има недостиг на кадри, обяснява тя. „Често се налага да работим часове над норматива при излишък на време за почивка и възстановяване. Да, често на заден план остават най-близките ни, семейството и приятелите ни.

Предизвикателство е да се пребориш с умората, която неминуемо те обхваща в даден момент и въпреки нея се радваш на 100% за пациентите“, разказа Вангелина Вангелова. По думите й болните са уязвими и нямат вина за несгодите на битието, а специалистите по здравни грижи са най-близките им , най-доверените , докато са в болницата. „Те имат своите страхове, тревоги, опасения и ние трябва да ги успокоим, да им вдъхнем надежда. Често при нас попадат хора на прага на смъртта, в критични състояния. Няма как да не си емпатичен със страховете и емоциите им“, споделя още медицинската сестра.

Повече за предизвикателствата пред медицинските сестри и защо младите трябва да изберат да се развиват в тази професия, четете в цялото интервю:

https://www.news24sofia.eu/meditsinska-sestra-ne-e-profesiya-za-tezi-koito-lesno-se-otkazvat/?fbclid=IwAR0Yrbzy0wq6eFMS1cbteW-Tg076b9h6soByzSoRpSWfNYP5Mi4Rrz_FwUY_aem_AcWo9gaUGJqU8Mtko-v9grlMr5reeMNgyYSupXFWua4EaD8hZ5AIZG3b_nwJ6_XiD80

Още от "Актуално"

Кои са трите златни правила за здраво сърце?Кои са трите златни правила за здраво сърце?

Как да пазим сърцето и кои са трите златни правила за здравето на сърдечносъдовата система обясни в ефира на „ Здравей България“ изпълнителният директор на УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”

Физическа активност и спорт при високо кръвно наляганеФизическа активност и спорт при високо кръвно налягане

Хипертонията е известна като „тихия убиец“, защото често протича безсимптомно. В същото време, нелекувана постепенно може да доведе до тежки и животозастрашаващи състояния, като сърдечна недостатъчност, инфаркт или инсулт. Можем