38 години от първата сърдечна трансплантация


На 14 май се навършват 38 години от първата сърдечна трансплантация в България.

Операцията е извършена на 14 май 1986 г. от екип, ръководен от именития проф. Александър Чирков в болница „Света Екатерина“ в София.

По това време около 100 българи се нуждаят от присаждане на сърце, но такива операции у нас не се правят и тези хора просто умират. Най-малкият пациент в списъка е 11-годишният Иван Сарафски от Кърджали. Диагнозата му е тежка сърдечна недостатъчност вследствие на вродена кардиомиопатия. Новото си сърце малкият Иван получава от 21-годишен донор в мозъчна смърт след катастрофа.

Трансплантацията е успешна, а в София пристигат десетки лекари от цял свят. Москва изпраща здравния си министър, за да види с очите си какво са направили българските кардиохирурзи.

Този изключителен успех остава в историята на медицината в България и представлява огромно признание за нивото на медицинската общност.

От тогава насам, макар и малко на брой сърдечните трансплантации се извършват в УМБАЛ „Света Екатерина“. Това медицинско постижение е важна стъпка в развитието на трансплантационната хирургия у нас и подобрява качеството на живот с тежки сърдечни заболявания.

Още от "Актуално"

Методът ТАВИ – елегантно, бързо, щадящо и ефективно лечение на аортната клапаМетодът ТАВИ – елегантно, бързо, щадящо и ефективно лечение на аортната клапа

Методът ТАВИ или транскатетърното имплантиране на аортна клапа се прилага в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ от 2009 г., когато се въвежда и в Европа. Процедурата е гигантска стъпка в

Пациент на УМБАЛ „Св. Екатерина“ с награда „Достоен българин“Пациент на УМБАЛ „Св. Екатерина“ с награда „Достоен българин“

Георги Пеев, който е с два трансплантирани органа – сърце и бъбрек бе отличен с наградата „Достоен българин“. Отличието му бе връчено, заради изкачването му на връх Килиманджаро през 2023г.

Как се отразява смяната на часовото време на здавето ни?Как се отразява смяната на часовото време на здавето ни?

Преди няколко дни преместихме стрелките на часовника с един час напред и преминахме от зимно в лятно часово време. Как се отразява това на здравето ни разказва кардиологът д-р Стоян