Kои кръвни изследвания подсказват за сърдечен проблем?


Kръвните изследвания отчитат показатели, които подсказват какво е здравето на сърцето. Високите нива на лош холестерол в кръвта например могат да бъдат знак за повишен риск от сърдечен удар. Други кръвни показатели могат да помогнат на лекаря да определи дали пациентът има сърдечна недостатъчност или е изложен на риск от натрупване на плаки по стените на артериите. Kои кръвни изследвания подсказват за сърдечен проблем разказва в интервю за News24sofia.eu проф. Маргаритка Бончева, началник Клинична лаборатория в УМБАЛ „Св.Екатерина“.

Сърдечносъдовите заболявания са първа причина за заболеваемост и смъртност в световен мащаб. Водещо е значението на атеросклерозата, а в настоящо време и усложненията след Ковид19.
Сърдечните заболявания са многопластови и многопосочни.

В лабораторията на УМБАЛ „Св. Екатерина“ се работят всички лабораторни маркери, свързани с диагностиката и проследяването на сърдечносъдовите заболявания, лабораторни параметри, свързани с риска от развитие на такива заболявания. Организиран е специален кабинет за лабораторен контрол и лекарска консултация на всички лекарства, употребявани за антикоагулантна и антиагрегантна терапия. Тази терапия, както знаем е продължителна, а в много случаи и до края на живота на сърдечно оперираните и сърдечно болни хора.

Независимо от приложението на нови модерни, високо технологични методологии в кардиологията и кардиохирургията, ролята на клинично-лабораторните изследвания остава неотменна. Те са нужни при всяка група кардиологични заболявания и във всеки един етап подкрепят усилията на лекарите. А именно:
– Диагностика и проследяване на острите коронарни инциденти
– Диагностика и проследяване на лечението при възпалителни и невъзпалителни заболявания на миокарда, предизвикващи хронична сърдечна недостатъчност.
– Уточняване произхода на ритъмните нарушения (налични състояния на хипо/хиперкалемия и тиреотоксикоза)
– Откриване на придружаващи заболявания при кардиологично болните.
– Контрол на антиагрегантната и антикоагулантна терапия.
– Стратификация на риска и прогноза

До колко кръвния тест може да определи риска от сърдечни заболявания и какво установява Тропонин Т теста вижте в линка: https://news24sofia.eu/prof-m-boncheva-pred-news24sofia-eu-surdechnosudovite-zabolyavaniya-sa-osnovna-prichina-za-smurtnostta-v-svetoven-um/