Всяка осезаема промяна на времето води до рискове за сърцето


Всяка осезаема промяна на времето води до рискове за сърцето и неговата функция. Още повече, когато градусите навън водят до жълт или оранжев код за опасна жега. „Затова заменете черните дрехи със светли в горещините, приемайте повече течности – най-вече вода, ограничете излизането навън между 10 и 17 ч. и носете шапка за избягване на вредното влияние на ултравиолетовите лъчи“. Тези съвети даде кардиологът от УМБАЛ „Света Екатерина“ доц.Пламен Кръстев пред вестник „България Днес“.

Специалистът подчерта, че при него идват пациенти най-често с оплаквания от гръден дискомфорт, недостиг на въздух, задух, обща отпадналост, лятна умора. „Често те са провокирани от минимална физическа активност, които след почивка отшумяват“, посочи експертът и препоръча страдащите от сърдечносъдови заболявания поне веднъж годишно да отидат при лекуващия си лекар, като съобразяват и прецизират съответните терапии.

Кардиологът съветва диабетиците два пъти годишно да посещават както кардиолог, така и ендокринолог, тъй като връзката между двата специалиста е много важна.

“Основният проблем е липсата на здравна култура и профилактика. Стресът и затлъстяването особено – две трети от хората са с наднормено тегло. От тях една трета са пред диабет“, посочи доц.Кръстев.

Задълбочава се мрачната тенденция да бъдем първенци по смъртни случаи от сърдечносъдови заболявания в Европа.

”Налага ни се често да бъдем и психолози, за да убеждаваме пациентите в сериозността на проблема. За да не се случва след 3-4 години да дойдат отново а помощ и да се окаже, че вече сме с вързани ръце без да имаме възможност да помогнем“, разказва още експертът от болница „Света Екатерина“.
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/18400222?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR0ESWFiWhJDTKW-JJygcv-eYPN2BYeaFw4i8VL1RIWnHvXvfBt4SqGqaV8_aem_EroExxd9Env4TCzAt5W4Aw