Д-р Македонски пред Мedicalnews : Трансплантираните ни атлети доказаха, че донорството е живот, но държавата трябва да се ангажира повече с процеса


Европейското първенство за трансплантирани атлети в Лисабон, Португалия завърши. За българския отбор, който за първи път от над десетилетие бе представен от 11 атлети, първенството ще остави незабравими спомени от спортните състезания.
Националите ни се представиха повече от отлично и спечелиха общо 16 медала, сред които 10 златни, 4 сребърни и 2 бронзови в дисциплините плуване, бадминтон, тенис на корт, тенис на маса и колоездене.
11-те ни спортисти бяха придружавани от д-р Йордан Македонски, който е началник на Отделението за оперативно лечение на вродени сърдечни малформации в УМБАЛ “Света Екатерина”. В интервю за medicalnews.bg д-р Македонски заяви, че нашите трансплантирани атлети са напълно конкурентни на останалите, по-големи отбори.

Състезание като това в Лисабон показва, че трансплантацията може не само да спаси човешки живот, но и да даде шанс той да протече активно, каза още д-р Македонски.
Действително това състезание е празник на живота – всички, които взимат участие в него, са били в много тежко състояние преди трансплантацията. Да видите на едно място толкова много хора, които са се преборили с тежки болести, и сега спортуват с огромно желание за живот, да печелят и взимат медали, да се поздравяват един друг, е емоция, която трудно може да се опише. В тези състезания победата сама по себе си не е най-важната, далеч по-важно е самото участие – да можеш след трансплантация да стигнеш до европейско първенство e вече една огромна победа. Трябва да благодарим и на семействата на донорите, които чрез съгласието си, са дали шанс за трансплантациите, но и шанс днес нашите трансплантирани да участват на подобни състезания. Те доказват, че животът след трансплантация е не само възможен, но той е нормален и може да протече активно и пълноценно, което е прекрасно.

Кардиохирургът подчерта, че липсва достатъчно информираност за това че донорството е живот. С едно донорство могат да се спасят три, четири човешки живота. Не са достатъчно осведомени и част от лекарите, поради това са и толкова малко донорските ситуации. Сега има желание от Изпълнителна агенция медицински надзор за осъществяване на обучения на координаторите по донорство, което е добра крачка. Нужно е и да има повече координатори в повече градове, които да са достатъчно добре информирани от хората, които са успели да реализират повече донорски ситуации – като напоследък в “Пирогов”, във Варна, във Велико Търново. Тези хора искат да предадат своите знания, за да можем да имаме повече донорски ситуации.

Според д-р Македонски държавата трябва да се ангажира повече с този въпрос. Като се започне от по-голямата информираност, през обученията на специалистите, до по-доброто финансиране на донорските ситуации, което е много скъп процес. Трябва да се осъзнае, че трансплантацията дава шанс за живот на човек с тежко заболяване, но и връща към нормалния живот и неговите близки.

Цялото интервю може да прочетете в линка: https://medicalnews.bg/2024/07/29/%D0%B4-%D1%80-%D0%BC%D0%B0%D0%BA%D0%B5%D0%B4%D0%BE%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B8-%D0%B0/?fbclid=IwY2xjawEUKUBleHRuA2FlbQIxMQABHawU5KWWp_U8lDBUqKlrHYZFSwlcU_trYY8LFlR1N-a6fy053mw9haMcmA_aem__fL-8dBMEsIUR94stGhs_w