Съдовите хирурзи на УМБАЛ „Света Екатерина“ консултират безплатно пациенти с периферни артериални заболявания


Безплатните профилактични прегледи в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия към УМБАЛ „Света Екатерина“ вече започнаха и ще продължат до края на месец август. Лекарите консултират пациенти с периферни артериални заболявания на долните крайници.

„Идеята на профилактичните прегледи е откриване на заболявания в ранен стадий, когато все още не са предизвикали видими отклонения в състоянието на пациента, в това число профилактика и превенция, така че това заболяване да не стигне до своите крайни стадии, когато вече нанасят видими щети на организма и неговото лечение е доста по-трудоемко“, обясни пред БНР съдовият хирург д-р Елица Димитрова от УМБАЛ „Света Екатерина“.

Спектърът от клинични симптоми за тези заболявания е много богат. Когато е нарушено оросяването на крайника се появяват болки и умора при извървяване на определено разстояние, човек има нужда да спре да почине, за да може отново да се ороси и захрани мускулатурата на крайника, поясни специалистът. Крайните стадий на периферните артериални заболявания са свързани с образуването на некрози и гангрени, което е много по-трудно за лечение, допълни д-р Димитрова. „В крайна сметка в много напреднала фаза на заболяването и при неуспех на лечението може да се стигне до загуба на крайник, което не рядко се среща в България. Причината е в ниското ниво на профилактиката и превенцията. Българинът търси помощ, когато вече нещата са доста напреднали, коментира съдовият хирург.

В интервю за предаването „Преди всички“ д-р Димитрова препоръча на хората след 55-годишна възраст да се преглеждат редовно. И изброи рисковите фактори, които водят до падане на възрастта при тези заболявания. Основната причина затова е атеросклерозата. Причина за атеросклерозата са рисковите фактори като тютюнопушене, захарен диабет, високо кръвно налягане.

Основното, което се прави при профилактичните прегледи е наблюдаване на походката на пациента при влизане в кабинета, тъй като при тези заболявания има специфична походка, от там се снема анамнеза/история на заболяването, пациентът се разпитва за оплаквания и други придружаващи заболявания, от там нататък се извършва физикален преглед за изследване на периферни пулсации и при необходимост се извършват допълнителни неинвазивни изследвания, в това число доплер и ехография, обясни д-р Димитрова.

Тя успокои, че при установяване на заболяване навреме терапия има. Тя може да бъде медикаментозна или под формата на специфични упражнения, тъй като организмът има способността сам да образува допълнителни съдове, които да захранят крайника, който страда от лошо кръвооросяване.

Цялото интервю момже да чуете в звуковия файл в линка: https://bnr.bg/post/102032506/bezplatni-profilaktichni-pregledi-pri-sadov-hirurg-v-umbal-sv-ekaterina