Пациентите с изкуствени сърца са напълно ресоциализирани и водят активен начин на живот


Новата генерация изкуствени сърца Heart mate III са най-иновативните и щадящи организма устройства. Благодарение на тях пациентите имат по-дълъг период на преживяване.

УМБАЛ „Св. Екатерина “ е единствената болница в България, в която се поставят изкуствени сърца от най-ново поколение. Това позволява българските пациенти да са напълно равностойни с пациентите от останалите развити държави, в които от години се имплантират такива устройства.

“Ролята на рехабилитацията при изкуствените сърца е от изключително значение. Болните, на които се поставят изкуствените сърца са в крайна тежко състояние преди това, което говори за една много голяма обездвиженост. След като бъде поставено изкуствено сърце е истинско предизвикателство за кинезитерапевтите и рехабилитаторите да могат да организират цялото тяло, което да може да работи с механизма и пациентът да извършва дейности от ежедневния живот, а дори и по-големи натоварвания“. Това заяви в интервю за Информационна агенция News24sofia.eu Станислава Андонова, кинезитерапевт в УМБАЛ „Св. Екатерина“ .

“Рехабилитацията, която буквално започва от нулево ниво спазва принципите на всички сърдечно оперирани, тоест да се дават упражнения от малки към големи стави с малка интензивност и малко на брой“, допълва тя.

По думите й новата генерация изкуствени сърца са много по-леки.
Пациентите с изкуствени сърца са напълно ресоциализирани, категорична е Станислава Андонова.

Могат ли хората с изкуствени сърца да са физически активни и колко е важна рехабилитацията може да прочетете в линка: https://www.news24sofia.eu/kineziterapevtut-stanislava-andonova-pred-news24sofia-eu-patsientite-s-izkustveni-surtsa-sa-napulno-resotsializirani-i-vodyat-aktiven-nachin-na-zhivot/?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR31jczqWymUB6yoJkl7UmTivQ5cEfsDCZYHotHyTdbzwMYWUGyaStnYDA0_aem_aTZa4XvvXcnc4_pDuZrjzA