Лош контрол на артериалното налягане, екстрасистолна аритмия, предсърдно мъждене и стенокардия – най-честите проблеми при пациентите, преминали през безплатните профилактични прегледи при кардиолог в УМБАЛ “Света Екатерина“


При засилен интерес преминаха безплатните кардиологични прегледи, организирани от Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Света Екатерина“. Консултациите с кардиолог се проведоха от средата до края на месец август и имаха за цел откриване на рискови фактори, профилактика и превенция на сърдечносъдовите заболявания.

Около 15% от пациентите, преминали през безплатните прегледи бяха с установени повишени стойности на артериално налягане, ритъмни нарушения и симптоми на исхемична болест на сърцето, което наложи извършването на допълнителни функционални и инвазивни изследвания. За тази цел те бяха насочени за извършване на холтер АН, холтер-ЕКГ, тест с натоварване (велотест) и коронарна ангиография. На пациентите с вече установена, известна коронарна болест беше осъществен подробен кардиологичен преглед- ЕКГ, ЕхоКГ и при липса на оплаквания и промяна в състоянието се препоръчаха регулярни контролни прегледи след шест месеца.

Най-често установените проблеми бяха субоптимален контрол на артериалното налягане, есктрасистолна аритмия, предсърдно мъждене с неясна давност и симптоми на стенокардия. Това е и причината за необходимостта от извършване на периодични контролни прегледи с цел откриване и лечение на рисковите фактори на сърдечносъдовите заболявания.

Препоръката на кардиолозите към пациентите, които са с артериална хипертония, пушачи, с наднормено тегло, известна дислипидемия, захарен диабет, подложени на хроничен психоемоционален стрес и с намалена физическа активност e да посетят кардиолог с цел извършване на ЕхоКГ преглед, ЕКГ, лабораторни изследвания, стрес тест (велоергометрия) и при необходимост извършване на коронарна ангиография.

Профилактиката на сърдечносъдовите заболявания се състои в своевременно и активно лечение на всички рискови фактори, които са предразполагащо условие за развитието им.