Предсърдното мъждене е новата епидемия в кардиологията


Тахикардията е състояние, при което сърцето се съкращава с честота над 100 удара в минута, когато тялото е в покой. При физическо натоварване тя се проявява като компенсаторен механизъм, водещ до увеличено изпомпване на кръв, задоволяващо нуждите на организма”. Това обясни в интервю за News24sofia.eu д-р Станиан Станев, кардиолог в УМБАЛ “ Св. Екатерина”.

При спортуване физиологичната сърдечна честота може да се увеличи до 50-85% от нормалния ежедневен пулс и не трябва да надхвърля тези стойности. “Най – грубо трябва да направим разлика между състояния, които водят до изява на тахикардия и така наречените аритмии. Синусовата тахикардия, е ритмично сърцебиене, причинено от физиологичната активация на клетките в проводната система, т. нар. „пейсмейкър клетки”, посочи специалистът. Най – честите причини в ежедневието, които могат да доведат до това абнормно учестяване на ритъма в покой са обикновено интензивен стрес и психоемоционално напрежение, невнимателното предозиране с кофеин, употреба на алкохол и тютюнопушене. Не трябва да се пропуска и все по-масовата употреба на марихуана, синтетични наркотици и райски газ, особено сред подрастващите.

“При необяснимо сърцебиене, трябва да се изключи хиперфункция на щитовидната жлеза чрез изследване на щитовидни хормони, тиреостимулиращ хормон и преглед от специалист ендокринолог. Анемията е друг фактор, който може да се има предвид. Обикновено тя ще е съпроводена с обща адинамия и бледост. Изследване на пълна кръвна картина би било добро начало да ориентира лекаря дали може да се касае за това”, обясни доктор Станев.
“При непровокирано сърцебиене, особено съпроводено със задух, при пациенти с доказана дълбока венозна тромбоза или след ортопедична операция, например, може да се подозира белодробна тромбоемболия. Продължително сърцебиене след прекарана вирусна инфекция може да бъде признак на миокардит – възпаление на сърдечния мускул. По – драматично протичащи причини, които неимоверно могат да доведат до тахикардия са остър коронарен синдром, тампонада на сърцето – остро акумулиране на течност в перикардната обвивка на сърцето, водеща до компресия, изострена сърдечна недостатъчност”, каза още кардиологът.

“Аритмиите са рязко започващи епизоди на силно учестен пулс като сърдечната честота може да достигне 200 и повече удара в минута. Механизмите им на възникване са различни, а самите те могат да започнат от различни огнища както от камерите, така и от предсърдията. Характерното за тях е острото начало, съпроводено със замайване, причерняване, загуба на съзнание и дори смърт. „При такава изява, човек трябва незабавно да потърси лекарска помощ”, посочи още доктор Станев. “Най – честата аритмия е предсърдното мъждене. Все повече в кардиологичните среди се говори за нея като за нова пандемия. Това се превръща в едно от водещите социално и икономически значими заболявания и лечението й включва мултидисциплинарен подход, тъй като рисковите фактори за нейната поява са добре познатите – захарен диабет, неконтролирана артериална хипертония, метаболитни заболявания, бъбречни, щитовидни заболявания”, изтъкна той.

Каква е диагностиката, лечението и възможните усложнения може да прочетете в цялото интервю:
https://news24sofia.eu/d-r-stanian-stanev-pred-news24sofia-eu-predsurdnoto-muzhdene-e-novata-epidemiya-v-kardiologiyata/