Наднорменото тегло може да доведе до хипертония в ранна детска възраст


Наднорменото тегло при децата се оказва основен проблем. Това установи кампания за безплатни кардиологични прегледи в УМБАЛ „Св. Екатерина“, които бяха организирани по повод Световния ден на сърцето – 29 септември.

Наднорменото тегло може да доведе до хипертония в ранна детска възраст, до инсулинова резистентност и до други ендокринологични проблеми, обнясни кардиологът от УМБАЛ „Света Екатерина“ доц. Незабравка Чилингирова в интервю за fakti.bg.

Когато децата имат наднормено тегло, те се изморяват по-лесно, оплакват се от главоболие, може да имат повишено артериалното налягане. Когато имат повишено артериално налягане, те нямат желание да учат, да се занимават с каквото и да било, гледат повече да си полягат, да си хапват и да мързелуват, допълни медикът.

Редовните прегледи при детски кардиолог също са много важни. „Хубаво е едно дете преди да тръгне на училище да бъде прегледано от детски кардиолог“, подчерта доц. Чилингирова.

Децата, които имат вродени сърдечни малформации, са известни още пренатално. Други проблеми се установяват непосредствено след раждането, но има отделни заболявания, които, ако детето не отиде на детски кардиолог, може да бъдат пропуснати. За това съветваме родителите преди да тръгнат децата им на училище, нека ги заведат на детски кардиолог, за да може да се изключат евентуални сърдечни проблеми, ритъмно проводни нарушения, повишено артериално налагане, което може да се повлияе и от изкарване на вирусни инфекции, обясни кардиологът.

Цялото интервю може да прочетете в линка:
https://fakti.bg/bulgaria/917243-doc-nezabravka-chilingirova-pred-fakti-nadnormenoto-teglo-moje-da-dovede-do-hipertonia-v-ranna-detska-vazrast