Доц. Абединов: „Най-важното в работата на анестезиолога е търпението“


В навечерието на Световния ден на анестезиолога какво е най-важното в работата на интензивистите и реаниматорите – отговорите дава доц. Филип Абединов, анестезиолог в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Света Екатерина“ в ефира на Euronews Bulgaria.

Най-важното в работата на интензивиста/анестезиолога е умението да чака. Той трябва да има невероятно търпение, особено когато пациентът е в тежко състояние. „Ние подкрепяме или заместваме с различни средства живота на пациента и когато видим, че някоя функция започва да се възстановява изтегляме подкрепата. Това означава знание за природата и сигналите, които тя ни изпраща. Работата ни е да разберем правилния сигнал, който сме получили от конкретния пациент“, обясни доц. Филип Абединов.

Другото най-важно нещо в работата на анестезиолога е не само пациентът да бъде върнат към живота, а да има качество на живот, след всичко, което му се е случило, заяви още той и добави, че в УМБАЛ „Света Екатерина“ точно на това обучават младите кадри в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение.

Бързата реакция и взимането на правилното решение също е много важно, изтъкна анестезиологът. „Когато имаме 4-5 възможности, особено когато пациентът е в много тежко състояние, трябва да се вземе най-правилното решение, а затова най-доброто обучение е опитът“, коментира доц. Абединов.

Анестезиолозите продължават да бъдат много дефицитни специалисти в България. Това е една доста сериозна и тежка специалност, за която няма много желаещи, а заради този недостиг се налага много от тях да работят на две места.

Целият разговор с доц. Филип Абединов може да видите в линка: https://euronewsbulgaria.com/news/31082/dots-filip-abedinov-ima-otliv-v-zhelanieto-da-se-uchi-meditsina-v-svetoven-mashtab