Икономическият директор на УМБАЛ „Чирков“ Георги Найденов пред LʼEUROPEO: „Скоро болницата ще стане една от най-високо технологичните в страната“


По-голямата част от пациентите на УМБАЛ „Чирков“ са най-сложните и високорискови медицински случаи, които са отказани от други кардиохирургии.

сп. LʼEUROPEO, брой 83, март/април 2023г. 

Разговор на Димитър Стоянович с Георги Найденов

УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, легендарна болница добре позната на обществеността и като „Св. Екатерина“, има изключителна история не само по български стандарти. Как това, меко казано, славно минало продължава в настоящето?

През последните 10 години през болницата са преминали над 500 000 пациенти. От тях над 100 000 на стационарно лечение, в т.ч. над 16 000 броя сърдечно оперирани и над 20 000 съдово оперирани пациенти. По-голямата част от тях са най-сложните, и може да се каже – най-високо рисковите медицински случаи, които са отказани от други кардиохирургии преди постъпване при нас. Болницата притежава лиценз за трансплантации на сърце и сърце/бял дроб. За последните 4 години са извършени 24 сърдечни трансплантации. Поставянето на изкуствени сърца вече се осъществява регулярно от компетентните медицински специалисти в лечебното заведение.

Дейността на болницата ѝ отрежда едно от лидерските места сред кардиологичните и кардиохирургичните центрове в България, на Балканите и в Източна Европа. Ръководството на лечебното заведение дефинира и преследва високи цели в съответствие с най-добрите европейски и световни практики, които реализира чрез използване на високотехнологична апаратура от най-висок клас, прилагана за диагностика и лечение на пациентите, и с използване на  опита и отговорността на висококвалифициран медицински и немедицински персонал. Контролът на лечебно-диагностичната и учебната дейност, както и на проследяването на изпълнението на другите задължения се осъществяват чрез ежедневен мониторинг на показателите и адекватни действия за гарантиране финансовата стабилност на лечебното заведение и отличните резултати от лечебния и учебния процес в болницата.

За утвърждаването на авторитета и мястото на болницата сред останалите лечебни заведения у нас и зад граница, голям принос има реализирането на един прекрасен амбициозен план – в момента болницата е в крайната фаза на оборудването на нейното ново болнично крило – Хирургичен блок „Б“. С въвеждането му в експлоатация ще се разшири палитрата на лекуваните в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ заболявания, включвайки сред специалностите й неврология, неврохирургия, гръдна хирургия и лицево-челюстна хирургия, роботизирана хирургия, чрез ендоскопска роботизирана система, урология, пневмология и фтизиатрия Уверено можем да заявим, че интегрирайки в дейността на лечебното заведение тези нови медицински профили и новата медицинска апаратура от последен клас, в скоро време УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ ЕАД ще стане една от най-високо технологичните болници в страната, в която постъпващите пациенти  ще се лекуват на световно ниво.

Проф. Чирков без съмнение заема специално място не само за медицинската институция, но и въобще в съзнанието на широки маси от хора, които го свързват, от една страна с невероятния му принос в кардиологията, от друга с личната харизма и интелектуално присъствие. Кои от неговите примери считате за особено важни днес, предвид и предизвикателствата на новото време?

Ще ви цитирам част от теорията на проф. Чирков за дълголетие: Избягвайте стреса, злобата, караниците, желанието да си отмъстиш. Сърдечните болести се провокират от мозъка, всичките ни болести са реакция на мозъка. Не го оставяме да си върши работата, както трябва, товарим го с изключително опасни негативни мисли, и той ни отмъщава, за да се защити. Усмихвайте се по 20–30 пъти на ден, и ще живеете здрави, без болка и щастливи.

Аз скромно бих добавил: Една от основните задачи на лидерите и ръководителите е да мотивират хората, които работят за тях. Мотивацията на работното място е от решаващо значение за успеха.

УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ е институция, с която всяка европейска държава може да се гордее, но адекватно ли е отношението на държавата, пък и обществеността в отношението й към нея?

Оценката за работата на болнично заведение към този момент е почти винаги чисто финансова – печалба-загуба. Но това не винаги трябва да е основният критерий. Крайно време е ръководството на лечебните заведения реално да управлява дейността си, защото в момента ние сме с вързани ръце – всичко ни е нормативно органичено – бюджет, брой легла и разпределение на леглата по дейности, без да можем да сме гъвкави според нуждите на пациентите.

Не мога да съм обективен и да давам оценка за общественото мнение. Но нашият принос към него в духа на традициите на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ е да се провеждат благотворителни инициативи, с които да се помага на уязвимите групи от всякакво естество.

Възможно ли е съществуването на качествена медицинска услуга без лична инициатива и предприемачество?

Един велик френски предприемач, роден в Ливан, ми каза веднъж: „Радвам се, че съм роден в разкъсана от война страна. Поне не приемам нищо за даденост и мога да се справя с несигурността“.

Вярвам, че ключът към успеха се крие в стремежа да постигнеш много и да се провалиш добре. Под „добър провал“ имам предвид способността да изпиташ болезнен неуспех, от който научаваш важни уроци, без да се провалиш толкова зле, че да напуснеш играта. Този начин на учене и усъвършенстване е най-добрият за мен с оглед на това какъв съм и какво правя.

Болезнените ми грешки ме накараха да заместя „Знам, че съм прав“ с „Как да разбера, че съм прав?“. Те ми дадоха смирението, което ми беше нужно, за да балансирам своята самоувереност.

Всеки предприемач и/или изпълнителен директор е важно да осъзнае кога има смисъл. Колкото по-рано можете да разберете както силните, така и капаните на вашия стил на лидерство, както и стиловете на лидерство на хората около вас – толкова по-добри са шансовете ви за успех. Откривате как да използвате и разбирате интуицията си. Лидерите обикновено имат инстинкт за всяка ситуация.

Съвременната медицина е немислима без иновациите. Как се развива УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ в тази посока?

Осигуряването на инвестиции за нова медицинска апаратура и оборудване е част от стратегията на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ и модернизацията на лечебната база. По този начин ще се подобри организацията на диагностично-лечебния процес и качеството на оказваните медицински услуги. Така ще се даде възможност и за по-широк достъп на нуждаещите се граждани до съвременните методи на лечение. Новата апаратура, която предстои да закупи лечебното заведение, ще позволи да се оказва адекватна, своевременна и качествена медицинска помощ, ще приближи болницата до европейските изисквания и критерии.

Как върви дигитализацията на българските болници – една също изключително важна тема?

За дигитализация на болниците се говори постоянно в публичното пространство. В някои случаи се използва като политическо обещание, в други – като разменна монета между заинтересовани страни, а в развитите здравни системи по света тя е реалност. Дигитализацията не е панацея, няма да реши всички проблеми в здравеопазването, но е най-силният инструмент, който може да подкрепи здравната система, за да бъде по-устойчива и ефективна.

Читателите на сп. L’Europeo опазват духа си чист с качествено четиво, но какво бихте ги посъветвали относно грижата за тялото, тъй като дух без тяло знаем докъде води…

Бих ги посъветвал читателите  по-често да следват съветите на проф. Чирков като избягват стреса, злобата и омразата. Не е нужно да си доктор, за да знаеш, че болестите се провокират от тези три неща, в комбинация с вредни навици и заседнал начин на живот.

Редовната профилактика и прегледите при специалист са най-сигурната грижа за здравето.

Визитка:

Георги Найденов е магистър по международни икономически отношения. Има и втора магистратура по корпоративен контрол и икономически анализи.

Зад гърба си има сериозен опит в сферата на предприемачеството, финансите, администрацията и развитието на проекти. Работил е като експерт по управлението на средствата от ЕС в Министерство на финансите. След това няколко години като финансов и административен секретар в Посолство на Държавата Израел в София, а по-късно и като съветник на изпълнителният директор на голям белгийски инвеститор. Създава и ръководи в продължение на три години направлението за маркетинг и продажби на една от водещите финансово-консултантски компании в България. В периода 2014-2015 г. е съветник по икономическата политика на заместник министър-председателя по европейски политики и институционални въпроси на Република България.

От октомври 2022 г. е заместник – директор по икономическите въпроси на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков” ЕАД.

 

Още от "Актуално"

Проф. Валентин Говедарски: „Пациентите се връщат в болниците, които са се доказали като най-добрите ле1ебни заведения, каквото е и „Проф. д-р Ал. Чирков“Проф. Валентин Говедарски: „Пациентите се връщат в болниците, които са се доказали като най-добрите ле1ебни заведения, каквото е и „Проф. д-р Ал. Чирков“

Ние не сме страдали от липса на пациенти. Бих казал, че имаме увеличен пациентски поток, благодарение на нашата организация, особено след септември, когато сме реализирали най-голямата дейност на болницата от


УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ се включи към i – Health – първата платформа за медицински туризъм в България
УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ се включи към i – Health – първата платформа за медицински туризъм в България

Една от най-големите специализирани болници за лечение на сърдечно-съдови заболявания  УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ се присъедини към първата платформа за медицински туризъм в България  i-Health. Новото партньорство между кардиологичната болница и

На 16 октомври отбелязваме Световния ден на анестезиологаНа 16 октомври отбелязваме Световния ден на анестезиолога

На 16 октомври отбелязваме Световния ден на анестезиолога – една от най-сложните медицински специалности. Всяка операция започва и завършва с анестезиолога. Той ни приспива, той ни събужда и облекчава страданията