Спасиха пациент със запушени артерии и много придружаващи заболявания в УМБАЛ „ Проф. Д-р Александър Чирков“


71-годишният Стефчо Илиев страда от болест на Паркинсон, има хронично обструктивна белодробна болест, хипертонично сърце и е прекарал остър миокарден инфаркт през 2020 г. Преди няколко дни той постъпва в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ със силно главоболие, световъртеж, нарушение в равновесието и припадъци.

Специалистите по съдова и ендоваскуларна хирургия установяват високостепенно стеснение на общата сънна артерия и силно нагъване на вътрешната сънна артерия, което води до забавяне на кръвотока към мозъка.

След диагностиката, съдовите хирурзи пристъпват към операция. По време на хирургичната интервенция те заменят общата сънна артерия с протеза, вътрешната и външна сънни артерии са издърпани, така че да се намали удължението им, направена е обща площадка между тях и са пришити към поставената протеза.

По този начин е възстановен изцяло кръвотока, преодоляно е голямото стеснение на общата сънна артерия, преодоляно е и удължаването на вътрешната сънна артерия, което допълнително забавя кръвоотока към мозъка.

Кардиолозите на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ също откриват патологии в областта на сърцето на Стефчо Илиев и извършват холтер ЕКГ, след което променят кардиологичната терапия, която до момента той е приемал.

Пациентът е изписан на втория следоперативен ден в отлично общо състояние, очарован и благодарен на екипа на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ за положените грижи.

На тръгване от болницата Стефчо сподели, че е изключително доволен от отношението и вниманието, което е получил в най-голямата държавна кардиологична болница.

„Тук всички са вежливи и гледат много добре пациентите си, обръщат ни много внимание. Много съм благодарен. Веднага след операцията се почувствах добре“, каза излекуваният пациент, обръщайки се към екипа на лечебното заведение.

 

 

 

Още от "Актуално"

В Световния ден за борба със СПИН- пазете сърцето от HIV-индуциран миокардит!В Световния ден за борба със СПИН- пазете сърцето от HIV-индуциран миокардит!

На 1 декември отбелязваме Световен ден за борба със СПИН. Инициативата цели да се напомни на обществото и правителствата, че СПИН не е изчезнал. Целта е да се повиши осведомеността

Burnout синдромът може да разболее сърцетоBurnout синдромът може да разболее сърцето

Стресът е водещ фактор в развитието на сърдечносъдови заболявания. Той може да увеличи възпалението в тялото, което от своя страна е свързано с фактори, които да навредят на сърцето. Такива

Summer heartbeats – първият специализиран курс по магнитно-резонансна диагностика на сърце се проведе в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”Summer heartbeats – първият специализиран курс по магнитно-резонансна диагностика на сърце се проведе в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”

Университетската болница „Проф.д-р Александър Чирков“ бе домакин на първия за страната специализиран курс по сърдечна магнитно-резонансна диагностика – “Summer heartbeats”. Курсът бе организиран от Българската асоциация по радиология и Българското