Атеросклерозата e една от водещите причини за смърт на глобално ниво


Продължаваме да представяме младите лекари от екипа на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.  Д-р Мартин Александров е специализант в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“. Той е завършил медицина в Медицинския университет София през 2023 г. По време на студентските си години работи като болногледач в спешно отделение на УМБАЛ „Александровска“. От 2022 г. доброволства и работи като болногледач в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, а след завършването си като лекар-ординатор в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия.

Д-р Александров как се насочихте към медицината?

Още по време на средното образование интересите ми се задълбочиха към биологията и близките на нея науки. Реших, че това е близко до медицината и записах в МУ София. След като завърших 2 курс започнах работа като болногледач в спешно отделение, от тогава не мога да си представя да работя в някоя друга сфера.

С какво ви привлече съдовата хирургия?

Съдовата хирургия за мен беше мистерия, докато не дойдох в отделението. Като цяло в университета имаме само 2 упражнения по съдова хирургия, които са недостатъчни, за да се представи цялата гама от съдова патология. Придобих интерес към хирургията в 5-6 курс, но не знаех, с каква точно хирургия искам да се занимавам. Започнах да доброволствам в Клиниката по съдова хирургия с цел да видя какво всъщност представлява тя. С всеки изминал ден там ми ставаше все по-интересно и реших, че това е моята специалност.

Защо избрахте да останете в България?

Честно казано обмислял съм този въпрос, но засега ми харесва да работя тук, въпреки многото недостатъци на здравната ни система.

Как попаднахте в болница „Проф. д-р Александър Чирков“?

Исках да науча повече за съдовата хирургия, познавах Д-р Чернев, който е част от екипа и така попаднах в това отделение.

Какво най-много ви харесва в работата тук?

Екипът е много сплотен, всички са много отзивчиви към нови хора. Всеки дава всичко от себе си, за да помогне на пациента.

Какви са спецификите в работата на един съдов хирург?

В съдовата хирургия има доста спешност, работата е много и не е лесна. Леко натоварваща, но и доста интересна. Има адреналин. Трудното в съдовата хирургия е, че пациентите ни в повечето случаи са полиморбидни, което налага по-задълбочени прегледи. Трябва да познаваме не само съдовата хирургия, но и цялата медицинска гама от специалности.

На какво отдавате факта, че пациентите са толкова увредени?

Атеросклерозата e една от водещите причини за смърт на глобално ниво. При нас преобладават такива пациенти. Отдавам  на живот, свързан с много стрес, заседнал начин на живот, затлъстяване и редица други фактори. Атероскелоразата е доста увреждащ и инвалидизиращ процес, води до миокардни инфаркти, оклузии и аневризми на периферните съдове, исхемични мозъчни инсулти.

Подмладяват ли се пациентите на съдовите хирурзи?

Нямам достатъчно опит, за да кажа, че контингентът от пациенти при нас се подмладява, но в глобален мащаб, атеросклерозата има тендеция да акцелерира. Клинично се изявява най-често след 50-60 годишна възраст.

Кой е бил най-сложният ви случай досега в болница „Проф. д-р Александър Чирков?

Със сигурност никога няма да го забравя, беше пациент с аневризми на бедрените, илиачните артерии и абдоминалната аорта, достигащи гигантски размери, най-голямата от които беше около 15 см. Изобщо не съм си го представлял като възможно, докато не го видях.

Често ли се сблъсквате с такива предизвикателства? 

Не е ежедневие, но има доста спешност и разнообразие в съдовата патология.

Кои са най-честите съдови заболявания?

При амбулаторните ни пациенти преобладава венозната патология – хронична венозна недостатъчност, тромбофлебити и др. Хроничната артериална недостатъчност на крайници или периферна артериална болест, тромбози и емболии на артериите на крайниците и други.

Какви са съветите ви за профилактика, за да не се стига до тежки усложнения?

Оптимален хранителен режим. Физическа активност, тя дори се прилага като лечение при някои заболявания в съдовата хирургия. Намаляване на стреса, до колкото е възможно и редовни профилактични прегледи.

На какво ви учи работата в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“?

Удоволствие е преди всичко, привилегия да се учиш от специалистите, които работят тук. Учи ме, че нищо не може да се случи без екипност и без да има добра комуникация и координация на работата между целия персонал на болницата.

Какво бихте казали на младите лекари, които започват да се занимават с медицина? Какво е важно да знаят, за да успеят? 

Учете и се стремете, много хора се нуждаят от вас. Давайте всичко от себе си за доброто на пациента, благодарността на пациента е най-големият успех за един лекар.

Лесно ли се намира пътя в медицината?

Доста труден е този път, докато си намериш нещо в медицината, когато можеш да кажеш: „Да, това е моето“.

 

Още от "Актуално"

Каква е връзката межди вирусните инфекции и отключването на сърдечносъдово увреждане?Каква е връзката межди вирусните инфекции и отключването на сърдечносъдово увреждане?

Вирусните респираторни инфекции (ВРИ) са сред най-честите причини за заболяваемост, както при възрастни, така и при деца. От глобална гледна точка, това е най-разпространеният тип инфекциозни заболявания и една от

УМБАЛ „Св. Екатерина“ връчи годишните си награди за изявени специалистиУМБАЛ „Св. Екатерина“ връчи годишните си награди за изявени специалисти

На тържествена церемония УМБАЛ „Св. Екатерина“ връчи годишните си награди за изявени медицински специалисти, част от екипа на болницата. Кардиологът д-р Пейо Симеонов стана „Лекар на годината“. Отличието му се

Безплатни консултации с кардиохирург в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“Безплатни консултации с кардиохирург в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

Водещи специалисти от Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ ще консултират безплатно от 16 до 30 октомври 2023 г. Консултациите ще се извършват всеки делничен ден от