Д-р Анна Попова: Ваксината срещу хипертония е бъдещето на медицината


Обикновено оценяваме показателите на монитора на тонометъра като цяло, но не си даваме сметка за промените в горните и долните стойности на кръвното налягане. Какво е систоличното и диастоличното налягане, защо е важно да следим за промените в стойностите им, ще има ли скоро ваксина срещу хипертонията? По тези и други въпроси, свързани с високото кръвно налягане говори д-р Анна Попова, кардиолог в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ пред вестник „Доктор“.

– Д-р Попова, какво показват стойностите на систоличното и диастоличното налягане и защо се измерват?

– Със систолното налягане се обозначава горната граница, а с диастолното – долната. Систолното отразява артериалното налягане по време на съкращаването на сърцето, което в медицината ние наричаме систола. А диастолното отразява налягането в аортата по време на отпускането на сърцето – т.нар. диастола на сърцето. Обикновено систолното налягане се свързва със състоянието на съдовата стена – нейната растежимост и ригидност.

-За какви нарушения говорят промените в долната и съответно в горната граница на артериалното налягане?

– Нарушенията в систолната, горната граница на артериалното налягане, говори за промените в съдовата стена, които са естествен процес с напредването на възрастта. Други причини могат да бъдат проблеми с щитовидна жлеза, като състояния на хипотиреоидизъм, захарния диабет и наднорменото тегло.

Голямата разлика между систолно и диастолно артериално налягане обичайно говори за клапна патология – увреда в някоя от клапите на сърцето, най-често аортната. Но нито едно от тези твърдения не е абсолютно категорично и проблемът трябва да се разглежда изключително индивидуално, в контекста на конкретния пациент и неговата патология.

– Какви са официално установените граници за кръвното налягане в норма и при хипертония?

– Европейското дружество по кардиология има препоръки, които се отнасят за хора над 16-годишна възраст. Според тях като оптимални стойности се дефинират тези, които са под 120/80. За нормални се приемат между 120/80 и 130/85. Високото нормално артериално налягане е между 130 и 140, съответно – на 85 до 90. А всички стойности над 140/90 се дефинират като хипертония, която може да се раздели на степени. Съществува и група на изолираната систолна хипертония, когато горната граница на кръвното налягане е над 140, докато долната продължава да е в норма – под 90.

– Индивидуални ли са тези граници?

– В контекста на пациент, който вече има установена хипертония, ПРИЦЕЛНИТЕ СТОЙНОСТИ, които имаме за артериалното налягане, са различни, в зависимост от възрастта и придружаващите заболявания. Например, ако човек на 25 г. е с артериална хипертония, но без придружаващи заболявания, прицелните стойности ще бъдат до 130 на артериалното налягане, но не по-ниски от 120. Докато, ако имаме пациент например, който е с хронично бъбречно заболяване и е над 80 г., там таргетните стойности са между 130 и 140 – малко по-различна е границата.

– Ако например при човек, който е имал ниско кръвно налягане – 90/60, но то се е повишило до 130/80, което се приема за нормално, смята ли се за хипертоник?

– Това е основният проблем на хипертонията, че тя много дълго време се крие. Ние не разбираме, че сме хипертоници, докато не са се развили някакви поражения по органите. Това е доста често срещано в практиката ни. Затова в такива случаи е добре да се изключи причината за хипертонията – да бъдете прегледани от кардиолог, който да прецизира причините за високото артериално налягане. Едно или две измервания на артериалното налягане не могат да дадат обективна информация дали човек е хипертоник и дали има вече някакви поражения не само по сърцето, но и по други органи.

– Две лица на високото кръвно налягане са пулмоналната и бъбречната хипертония. Кога се развиват те?

– Хипертонията, на първо място, се дели на два вида. Първична или т.нар. есенциална, и вторична. Бъбречната хипертония е един от видовете вторична хипертония. Тоест, имаме една първична причина в бъбрека, която с времето води до хипертония. Обикновено се дължи на стеснение на някоя от артериите, които кръвоснабдяват бъбрека. В повечето случаи бъбречната хипертония презентира в по-ранна възраст и ако бъде третирана своевременно, има възможност да се постигне по-добър контрол във времето. Колкото по-късно се открие причината за такава хипертония, толкова повече процесът напредва и тя вече е дала трайни органни увреди. Практически лечението в такъв случай на вторичната хипертония е малко по-различно.

По отношение на пулмоналната хипертония, това е високо налягане, което афектира артериалните съдове на белия дроб. Засяга съдовете, които взимат участие в малкия кръг на кръвообращението. В този случай, ВОДЕЩА ПРИЧИНА ЗА ХИПЕРТОНИЯТА може да е подлежащо белодробно заболяване, някаква вродена сърдечна малформация или белодробен тромбемболизъм, който все по-често се среща в днешни дни. Разбира се, причина може да бъде и сърдечна увреда.

– Как се доказват тези две форми на вторичната хипертония и какво насочва вниманието към тях както на пациента, така и на кардиолога?

– При бъбречната хипертония това, което може да направи впечатление на пациентите, е едно високо артериално налягане в ранна възраст, докато белодробната хипертония презентира със задух, по-лесна умора, отоци по долните крайници. Тези две форми са доста различни като диагностичен подход и обикновено се изисква малко по-специализирана техника. Например, пулмоналната хипертония може да се установи от пулмолог, с функционално изследване на дишането или да се заподозре с ехография на сърцето. По-специализираните изследвания, които да потвърдят диагнозата, са скенер – ангиография или пулмоангиография, както иЯМР.

– Какви са възможностите на съвременната медицина за лечение на хипертонията?

– Лечението на хипертонията е няколко основни вида. Първата стъпка е промяната в начина на живот -ограничена консумация на сол, алкохол, правилна диета, редукция на телесното тегло, повишена физическа активност, отказване от вредни навици, като тютюнопушене. Като втора стъпка идва фармакологичното лечение – кардиологията е от специалностите, които се радват на широк терапевтичен набор, боравейки с различни групи медикаменти. Третата група е базиращото се на устройства лечение, като каротидна барорецепторна стимулация, ренална денервация.

При вторичната хипертония винаги се опитваме да лекуваме първичната причина и успоредно с това, самата хипертония.

– Стресът безмилостно поразява в съвременния ни свят всички органи и системи в човешкия организъм. Може ли да предизвика и продължително високи стойности на кръвното налягане?

– Обикновено психо-емоционалният стрес дава краткотрайни отражения върху кръвното налягане и след овладяването му артериалното налягане също се нормализира. В такива случаи е удачно да се даде т.нар. покет пил, тоест лекарство, което се взима при нужда на фона на такива епизоди.

– Прочетох публикация, че се разработва ваксина срещу хипертонията. Докъде са стигнали клиничните проучвания?

– Много интересен въпрос, който донякъде е и парадоксален, тъй като обикновено ваксините се използват за изграждане на имунитет при инфекциозни заболявания. Всъщност още от 1950 г. се работи по такъв тип ваксини за артериална хипертония, като действието им е насочено срещу един от патофизиологичните механизми на хипертонията – ренин-ангиотензин алдостероновата система. За съжаление, засега не е постигнат успех по отношение на тези ваксини. Проучванията са спрели на втория етап от клиничното изпитване, тъй като не са показали по-голям ефект спрямо наличните към момента медикаменти. Самата идея за ваксина според мен е много интересна и обещаваща, тъй като един от основните проблеми на лечението на артериалната хипертония е именно придържането на пациентите към медикаментозната терапия. И, когато говорим за напредваща хипертония, която изисква включването на все повече и повече медикаменти, за пациентите е по-трудно да се придържат към нея. От друга страна, медицината се развива в посока превенция – т.е., да спрем процеса, преди изобщо да е започнал и напреднал. Затова смятам, че идеята е интересна, обещаваща и си струва усилията.

Още от "Актуално"

В Световния ден за борба с хипертонията – все по-често и по-млади хора страдат от хипертонияВ Световния ден за борба с хипертонията – все по-често и по-млади хора страдат от хипертония

17 май е Световният ден за борба с хипертонията. Основната цел на деня е повишаване на информираността на населението за хипертонията – високото кръвно налягане, неговите усложнения, ролята на превенцията,

Прекормерната консумация на енергийни напитките може да провокира пристъп на предсърдно мъжденеПрекормерната консумация на енергийни напитките може да провокира пристъп на предсърдно мъждене

Предсърдното мъждене представлява нарушена сърдечна дейност и често ускорен сърдечен ритъм. Това обаче може да увеличи риска от инсулт, сърдечна недостатъчност и други сърдечни усложнения. Предсърдното мъждене е най-често срещаният

Повърхностната венозна тромбоза започва внезапно с болкаПовърхностната венозна тромбоза започва внезапно с болка

Повърхностната и дълбоката венозна тромбоза са две сходни по своята същност заболявания, засягащи венозната система. В същото време е изключително важно тяхното различаване, защото лечението е различно при едната и