Шампионите с донорски сърца се прибират със златен и бронзов медал от Световното първенство за трансплантирани

Българският отбор на Световното първенство за трансплантирани в Пърт, Австралия се прибира с един златен и един бронзов медал. Отборът на България бе представен пред света от сърдечно трансплантираните в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ Георги Пеев и Огнян Ганчев. И двамата участваха в турнира по плуване.

Георги Пеев стана световен шампион на 100 метра бруст и четвърти на 50 метра в същата дисциплина. Огнян Ганчев се окичи с бронзовия медал и съответно спечели третото място на 100 метра гръб.

И двамата казват, че много обичат д-р Незабравка Чилингирова от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, защото е неотлъчно до тях през всичките тези години.

За Георги Пеев основната цел да участва в първенството е да се говори за донорството и трансплантациите в България, за да има повече спасени животи и активни трансплантирани хора.

„Този златен медал не е спечелен от мен. Той бе спечелен от всички близки на донорите, които в най-тежкия за тях момент са решили да спасят човешки животи, той е спечелен от лекарите, които са отдадени на донорството и трансплантациите в България, той е спечелен от всички трансплантирани българи и от онези, които са в листата на чакащите трансплантация“, сподели Георги в социалните мрежи.

24-ите Световни игри за трансплантирани в Пърт, Австралия приключват днес /21 април 2023 г/, а Георги Пеев и Огнян Ганчев се прибират в родината на 23 април 2023 г.

Екипът на УМБАЛ „Чирков“ поздравява двамата шампиони с постигнатите успехи. Горди сме, че нашите трансплантирани пациенти живеят живота си по шампионски.

 

Още от "Актуално"

Ежедневните навици, които „убиват“ сърцетоЕжедневните навици, които „убиват“ сърцето

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртност не само в България, но и в световен мащаб. Редица са факторите, от съвременния начин на живот, които „разболяват“ сърцето. Често се сещаме

Коронарната перфорация изисква спешно хирургично лечениеКоронарната перфорация изисква спешно хирургично лечение

Коронарната руптура (перфорация) е едно от редките и животозастрашаващи усложнения по време на перкутанна коронарна интервенция, която може да доведе до натрупване на хемодинамично значим перикарден излив. Честотата на този

В УМБАЛ „Чирков“ има приемственост на модела, въведен от проф. Александър Чирков – предаване на знания, опит и отношение към пациентаВ УМБАЛ „Чирков“ има приемственост на модела, въведен от проф. Александър Чирков – предаване на знания, опит и отношение към пациента

В УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков“ има приемственост на модела, въведен от проф. Александър Чирков – предаване на знания, опит и отношение към пациента. Професорите помагат на младите лекари да