Шампионите с донорски сърца се прибират със златен и бронзов медал от Световното първенство за трансплантирани

Българският отбор на Световното първенство за трансплантирани в Пърт, Австралия се прибира с един златен и един бронзов медал. Отборът на България бе представен пред света от сърдечно трансплантираните в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ Георги Пеев и Огнян Ганчев. И двамата участваха в турнира по плуване.

Георги Пеев стана световен шампион на 100 метра бруст и четвърти на 50 метра в същата дисциплина. Огнян Ганчев се окичи с бронзовия медал и съответно спечели третото място на 100 метра гръб.

И двамата казват, че много обичат д-р Незабравка Чилингирова от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, защото е неотлъчно до тях през всичките тези години.

За Георги Пеев основната цел да участва в първенството е да се говори за донорството и трансплантациите в България, за да има повече спасени животи и активни трансплантирани хора.

„Този златен медал не е спечелен от мен. Той бе спечелен от всички близки на донорите, които в най-тежкия за тях момент са решили да спасят човешки животи, той е спечелен от лекарите, които са отдадени на донорството и трансплантациите в България, той е спечелен от всички трансплантирани българи и от онези, които са в листата на чакащите трансплантация“, сподели Георги в социалните мрежи.

24-ите Световни игри за трансплантирани в Пърт, Австралия приключват днес /21 април 2023 г/, а Георги Пеев и Огнян Ганчев се прибират в родината на 23 април 2023 г.

Екипът на УМБАЛ „Чирков“ поздравява двамата шампиони с постигнатите успехи. Горди сме, че нашите трансплантирани пациенти живеят живота си по шампионски.

 

Още от "Актуално"

В анестезиологията трябва бързо да се вземат решения и лекарят да е много подготвенВ анестезиологията трябва бързо да се вземат решения и лекарят да е много подготвен

В световен мащаб се наблюдава отлив от медицината. Особен е недостигът на анестезиолози. Добрият анестезиолог трябва бързо да взема решения. Ролята на анестезиолога е не само в операционната, но и

Първа мисия на ХЕМС на покрива на УМБАЛ “Св. Екатерина”Първа мисия на ХЕМС на покрива на УМБАЛ “Св. Екатерина”

Първа мисия на ХЕМС на покрива на УМБАЛ “Св. Екатерина” Само няколко дни след лицензирането на хеликоптерната площадка на УМБАЛ “Света Екатерина” беше реализирана и първата мисия на ХЕМС. Логистиката

37 години от първата сърдечна трансплантация в България37 години от първата сърдечна трансплантация в България

На 14 май се навършват 37 години от първата сърдечна трансплантация в България. Постижението е резултат от усилията на екип, ръководен от проф. Александър Чирков. Пациентът е 11 годишно момче