За първи път български хеликоптер кацна на болничната площадка на УМБАЛ “Света Екатерина”


Хеликоптерът за оказване на спешна медицинска помощ по въздуха кацна на вертолетната площадка на УМБАЛ „Света Екатерина“ в София.

Това е първият тренировъчен полет на авиационния оператор “България Хели Мед Сървиз” ЕАД .

По план хеликоптерът излетя от авиобазата на ГД “Гранична полиция” на летище София и пристигна за 5 мин. на покрива на УМБАЛ “Св. Екатерина”.
След кацането бе демонстрирано слизане на медицинския екип, отваряне на лява пътническа врата, отключване на санитарната носилка с привързан към нея манекен и завъртането
й около заден фиксиращ възел с изнасяне на предната част през вратата. След демонстрацията хеликоптерът излетя обратно към авиобазата.

“Първото реално дежурство ще стане след началото на април, тъй като вече всичко е готово. От тук нататък остава да се изпълнят тренировъчните часове и веднага след това стартират оперативните дежурства”, заяви заместник-министърът на здравеопазването проф. Илко Гетов, който заедно с ръководството на УМБАЛ “Св. Екатерина” посрещна медицинския хеликоптер на покрива на болницата.

Проф. Гетов съобщи още, че втората вертолетна машина вече е на производствената линия, а утре ще бъдат отворени офертите за строежа на оперативните бази.

Изпълнителният директор на УМБАЛ “Св. Екатерина” проф. Димитър Петков коментира, че това е паметен ден за българското здравеопазване, защото за първи път български хеликоптер каца на болничната площадка на болница “Св. Екатерина”, която е построена преди 22 години.

Демонстрационното кацане на българската въздушна линейка е третият случай, след сертифицирането на вертолетното летище на лечебното заведение.

Проф. Петков изтъкна, че по този начин се включваме в системата на “златния час”, когато всеки един пациент от различни краища на България за по-малко от час може да бъде транспортиран до площадката на УМБАЛ “Св. Екатерина” и съответно до всички близки болници, които се намират в района.

Още от "Актуално"

Само в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”: Успешно имплантираха изкуствено сърце по НЗОК на млад мъжСамо в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”: Успешно имплантираха изкуствено сърце по НЗОК на млад мъж

Екипът на проф. д-р Димитър Петков от Клиниката по сърдечна хирургия към УМБАЛ “Чирков” имплантира успешно изкуствено сърце на 35 годишен мъж с тежко сърдечно заболяване. Пациентът е приет в