Контролирайте кръвното си налягане и живейте по-дълго!“

На 17 май всяка година отбелязваме Световния ден за борба с хипертонията. Тази година темата е „Измервайте точно кръвното си налягане, контролирайте го, живейте по-дълго“, като се акцентира върху борбата с ниската информираност за заболяването и върху точните методи за измерване на кръвното налягане.

Целта на инициативата е да информира пациентите за значението на хипертонията и нейните сериозни усложнения, както и да предостави информация за превенцията, откриването и лечението.

Хипертонията (високото кръвно налягане) е заболяване, което засяга милиони хора по света и е един от основните рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания и инсулт.

В България хипертониците са около 2 милиона души, което е 25% от населението на страната.

Хипертонията може да се прояви с главоболие, затруднено дишане, стягане в гърдите, учестен пулс, световъртеж, замъглено зрение, шум в ушите и др.

Профилактиката и лечението са от изключителна важност и включват някои промени в начина на живот – здравословно хранене, физическа активност, намалена консумация на алкохол и никотин.

Кардиолозите на УМБАЛ „Чирков“ извършват пълна диагностика и лечение на високо кръвно налягане. Хипертонията може да бъде контролирана чрез прием на медикаменти.
Запишете час за преглед на 0800 40 909.
Контролирайте кръвното си налягане и живейте по-дълго!“

Още от "Актуално"

Диагностика и скрининг на амилоидозата представи кардиолог от УМБАЛ “Света Екатерина” на международен конгресДиагностика и скрининг на амилоидозата представи кардиолог от УМБАЛ “Света Екатерина” на международен конгрес

Кардиологът от УМБАЛ “Света Екатерина” д-р Стоян Стефанов бе част от българската делегация на VIII международен конгрес за наследствени заболявания. Събитието се проведе в Букурещ, Румъния. Кардиологът от УМБАЛ „Света

Медицинските сестри на УМБАЛ “Св.Екатерина”: Добрите неща са повече и затова продължаваш напред”Медицинските сестри на УМБАЛ “Св.Екатерина”: Добрите неща са повече и затова продължаваш напред”

В Световния ден на сестринството насочваме вниманието към ангелите в бяло, а именно към медицинските сестри. Главната медицинска сестра на УМБАЛ “Света Екатерина” Ирен Миленкова и медицинската сестра от Клиниката

Аритмията – причини, симптоми и лечениеАритмията – причини, симптоми и лечение

Сърдечните аритмии са нарушения на ритмичната дейност на сърцето. Нормалната сърдечна дейност се характеризира с правилен и постоянен ритъм на съкращения на сърдечния мускул. Сърдечната честота зависи от множество фактори.