Болните бъбреци увреждат и сърцето


Традиционно през март се отбелязва Световният ден за борба с бъбречните заболявания.
Очаква се до няколко години хроничните бъбречни заболявания да се превърнат в петата причина за смърт в света, като изпреварят диабета.
Основните рискови фактори са високото кръвно налягане, диабет, холестерол, първично бъбречно заболяване и др. Бъбреците са сложно устроени органи с много биологични функции в човешкия организъм. Те регулират течностите в организма, филтрират и секретират метаболити и минерали от кръвта и участват в отделянето им в урината заедно с водата. Бъбреците оказват значение за регулиране на съдържанието на минерали като калии, натрий, поддържат киселинното равновесие на организма. Те участват в регулацията на артериалното налягане и производството на еритроцити.
За съжаление честотата на хроничните бъбречни заболявания в световен мащаб нараства драматично, като някои я определят като „епидемия“.
Бъбречното заболяване много често не се диагностицира преди развитието на крайната фаза на бъбречната недостатъчност поради това, че при по-голяма част от болните липсват съществени клинични оплаквания. По тази причина много пациенти не подозират, че имат такова заболяване. Докато в началните стадии заболяването може да се лекува или поне да се задържи развитието му, то при напреднала бъбречна недостатъчност терапевтичните възможности са крайно ограничени, а този краен стадиий на бъбречната функция е свързан с поражения и на други органи като сърце, кости, развитие на анемия и др. Затова е много важно да се знае, че има няколко изследвания, които могат да помогнат на лекарите да разпознаят бъбречното заболяване рано. Това са изследването на урината, кръвта и артериалното налягане. Лабораторните тестове изискват взимане на малко количество кръв и урина. Наличието на белтък в урината е един от най-ранните тестове, които показват наличието на бъбречно заболяване. Ранното диагностициране не само ще ограничи прогресията на бъбречните увреждания, но и ще намали сърдечносъдовите усложнения, до които се стига впоследствие.
Хората с болни бъбреци по-често страдат от сърдечни заболявания. От своя страна увреждания на бъбреците са чести при хората с болно сърце. До една пета от кръвта, която сърцето изпомпва, минава през бъбреците. Основната функция на бъбреците е да пречистват кръвта от отпадъчните продукти, както и да отделят излишната течност. Повечето пациенти с бъбречно заболяване страдат и от високо кръвно.

Кои са златните правила, за да предпазим бъбреците си:
– Бъдете активни. Движението спомага да се намали артериалното налягане и така се ограничава рискът от развитие на хронично бъбречно заболяване. Ходене, тичане или каране на колело, това е залегнало в концепцията „Движение за здрави бъбреци“.
– Редовно следете кръвната си захар. Повече от половината болни с диабет развиват и бъбречно увреждане. Необходимо е диабетиците редовно да изследват бъбречната си функция.
– Следете артериалното си налягане. Хипертонията може да увреди бъбреците, а при голяма част от болните тя е израз на увреждане на бъбреците. Нормалните стойности на артериалното налягане са 120/80 , при нива от 129/89 се приема за прехипертония, което налага промяна в начина на живот и диетични ограничения. При стойности от или над 140/90 е необходимо да обсъдите с лекаря си поведението и необходимостта от лечение.
– Хранете се здравословно и поддържайте оптимално тегло. Ограничете приема и на сол. Препоръчителното количество сол дневно е 5-5 гр или около 1 чаена лъжичка.
– Не пушете, тютюневият дим е рисков фактор за бъбречни увреждания.
– Не злоупотребявайте с лекарства. Известно е, че някои широко рекламирани лекарства каквито са нестероидни противовъзпалителни медикаменти причиняват бъбречно заболяване
– Периодично изследвайте урината си за наличие на белтъци в нея.

Още от "Актуално"

УМБАЛ „Чирков“ срещу агресията над медици – лекари ще премерят сили във футболен турнирУМБАЛ „Чирков“ срещу агресията над медици – лекари ще премерят сили във футболен турнир

Лекари от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ се включват в кампания срещу агресията над медици. От заместник-директори на лечебното заведение до рехабилитатори ще вземат участие във футболен турнир, който е

Поради засилен интерес УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ удължава срока за безплатни кардиологични прегледиПоради засилен интерес УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ удължава срока за безплатни кардиологични прегледи

Обявената от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ кампания за безплатни кардиологични прегледи предизвика засилен интерес и часовете за периода 17.07.- 21.07.23 са запълнени. Поради това се удължава срока с още

Д-р Чилингирова: Съвети при миокардит и перикардитД-р Чилингирова: Съвети при миокардит и перикардит

Вирусите поразяват сърцето. Най-често те влияят на миокарда. Вирусната инфекция преминава за 4-5 дни. При част от пациентите се развива и втората фаза на вирусната инфекция, когато тя поразява сърдечния мускул.