Специалисти от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ със съвети за сърдечното здраве през лятото


През лятото заради високите температури през деня редица проблеми, свързани със сърцето, се обострят. Те най-често могат да са причина за високо кръвно налягане и инфаркт. Това заяви доц. Филип Абединов от Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ в предаването „България сутрин“ по Телевизия Bulgaria OnAir.
Горещината разширява кръвоносните съдове и е фактор по отношение на кръвното налягане, каза реаниматорът. По думите му понякога хората подценяват това и се излагат прекалено много на слънце.
„Това води до няколко неща, имайки предвид, че те взимат лекарства, които по своята същност имат отношение към разширяване на кръвоносните съдове, топлината допълнително ги разширява. Спадането на кръвното налягане е проблем. Ако говорим за сърдечносъдови заболявания, те са свързани не само със сърцето, имат отношение към главата, към съдовете на краката“, поясни Абединов. И подчерта, че ниското кръвно налягане води до недобро кръвоснабдяване на крайниците.

Кардиохирургът д-р Тихомир Христов разясни какви са признаците за предстоящ инфаркт. Той обясни, че се започва с болка в гърдите, която може да отиде или към лявата ръка, или към гърба и долната челюст. Болката е силна, може и постепенно да се засилва, на моменти намалява, има и изпотяване, както и високо кръвно налягане.

Той посъветва хората с по-високо кръвно налягане да не излизат в най-топлата част на деня – между 14:00. и 16:00 ч.“Трябва да поемат достатъчно количество вода, да приемат повече плодове и зеленчуци, да стоят на по-проветриви места и да говорят със своите кардиолози.Сърдечноболните трябва да си следят кръвното рано сутрин и късно вечер.“, добави д-р Тихомир Христов.
И двамата лекари са на мнение, че хората не се изследват профилактично.
„Когато работите под висок стрес, сте високи рискови. А сърдечноболните поне 2 пъти годишно трябва да ходят на лекар. Много са важни сезонните прегледи – периодът между пролетта и лятото е нестабилен период, както и през есента, когато има „игра на времето“, подчерта доц. д-р Филип Абединов.

Целият разговор с доц. Филип Абединов и д-р Тихомир Христов може да видите в линка:
https://www.bgonair.bg/a/36-sutreshen-blok/311221-kak-da-zashtitim-sartseto-si-ot-slantseto-i-kakvo-tryabva-da-znayat-horata-s-visoko-kravno