Лекарствата за еректилна дисфункция могат да са полезни за сърцето


Проучвания показват, че медикаментите за еректилна дисфунцкия могат да са полезни за сърцето. Нещо повече- дори се оказват животоспасяващи в някои случаи. Могат ли тогава да се използват като профилактика на сърдечносъдовите заболявания? Има ли противопоказания? При всяко сърдечно заболяване ли могат да се приемат ?По темата разговаряме с доктор Спас Бегов, кардиолог в УМБАЛ „Проф.д-р Александър Чирков“

Какво е въздействието върху сърцето на лекарствата за проблемна ерекция?
Медикаментите за еректилна дисфункция вече не се използват само при проблем с ерекцията. Те също така имат своя положителен ефект и върху сърдечносъдовата система. Самите медикаменти, които спадат към групата на фосфодиестеразни инхибитори, помагат за лечение на пулмонална артериална хипертония, сърдечна недостатъчност 2-3 функционален клас по NYHA, вторична пулмонална хиперония, както и при десностранна сърдечна недостатъчност. Самите медикаменти от тази група блокират ензим, който се нарича фосфодиестераза тип 5. Този ензим се намира не само в съдовете на мъжкия полов орган, а също така в пулмоналната и системна циркулация, в съдове на ретината и в миокардните клетки. Медикаментите от тази група са селективен инхибитор на цикличен гуанозин монофосфат. Самият ензим фосфодиестеразния тип 5 е отговорен за разграждането на този монофосфат. Медикаментите от тази група увеличават количеството на цикличния гуанозин монофосфат в мускулните клетки на белодробните съдове, което води до релаксация. При пациенти с белодробна артериална хипертония това води до вазодилатация на белодробното съдово русло, тоест предизвикват тяхното разширяване. Тези медикаменти имат своя положителен инотропен ефект върху сърцето, тоест те увеличават неговата сила и скоростта на сърдечните контракции и индиректно намаляват пренатоварването на сърцето. Те подобряват кислородната консумация на сърцето, увеличават неговия дебит, намаляват периферното съдово съпротивление и предотвратяват или поне забавят ремоделирането на лявата камера, което се изразява в нейното удебеляване (хипертрофия) или разширяване (дилатация).

За кои пациенти се препоръчват? Има ли възрастови ограничения?
Това зависи от самата патология на пациента, може да е млад пациент, може и да е възрастен. Тук възрастта не е определяща. Водеща е сърдечната патология и дали самият пациент отговаря на съответните критерии за прием на този медикамент.

Има ли пациенти и конкретни заболявания, при които медикаментите за еректилна дисфункция са категорично противопоказни?
Да. Противопоказанията, при които тези медикаменти категорично не се включват в лечението са при тежка чернодробна недостатъчност, анамнеза за скорошно прекаран инсулт или инфаркт, както и при пациенти, които по принцип живеят с ниско артериално налягане, тоест които са хипотоници, тъй като тази група медикаменти водят до разширяване на кръвоносните съдове, което неимоверно води до спад в артериалното налягане. Приемът на медикаментите за еректилна дисфункция води по принцип до леки и/или преходни понижения в кръвното налягане, като средното максимално понижение в тези случаи е около 8 mmHg за систола. Също е важно да се отбележи, че трябва да се внимава при комбинирането на тази група медикаменти с лекарства за артериална хипертония, като особено внимание да се обърне при комбиниране с групата медикаменти нитрати и алфа блокери, тъй като по този начин се потенцира хипотензивният им ефект със спад на артериалното налягане и това може да доведе до симптоматична хипотония.

Може ли да се използват хапчетата за еректилна дисфункция като профилактика за здравето на сърцето?
Не. Тези медикаменти трябва да се вземат под лекарско наблюдение, съобразно критерии, на които пациентът да отговаря. Това не са лекарства, които всеки пациент с проблеми със сърцето може сам да реши да приема. Това може да стане след пълен преглед при кардиолог, след който да се прецени дали този медикамент може да се включи при конкретния пациент. Само след лекарско назначение и препоръка на кардиолог или след пролежаване в лечебно заведение.

Какви са страничните ефекти на медикаментите за еректилна дисфункция?
Най-честите странични ефекти са главоболие и замайване, вследствие на по-ниско кръвно, зрителни смущения, болки в ставите и мускулите, изпотяване, гадене, диарични изхождания и кашлица.

Още от "Актуално"

Проф. Петков, който отстранява сърдечни тумори: „Ако ви прескача сърцето, идете на ехографски преглед при кардиолог“Проф. Петков, който отстранява сърдечни тумори: „Ако ви прескача сърцето, идете на ехографски преглед при кардиолог“

Да твърдим, че кардиохирургът проф. Димитър Петков оперира само сърдечни тумори ще е непростимо ограничение в експертизата му. Той е сред специалистите, въвели миниинвазивното митрално клапно протезиране у нас още

Пациент със 67 милиметрова аневризма получи лечение единствено в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”Пациент със 67 милиметрова аневризма получи лечение единствено в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”

73-годишният Николай Манев от Дупница близо една седмица обикаля големите кардиологични болници в София със 67 милиметрова аневризма на коремна аорта със задържана руптура – състояние, което е рисково и