Спортът, сърцето и горещините. Как да тренираме без да навредим на сърцето в горещите месеци?


Спортът е здраве и оказва своето благоприятно влияние върху организма, когато е с мярка. Как, обаче да спортуваме правилно, за да не навредим на сърцето си, когато навън термометрите показват над 30 градуса?

Кардиологът от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ Спас Бегов съветва да сме много внимателни с интензитета и продължителността на тренировките в горещите месеци, защото през този период се обострят сърдечносъдовите заболявания, дори и за хора, които не страдат от такива. „Дори и безсимптомните, които нямат конкретни оплаквания не са в безопасност, при тях също може да се появят инциденти по време на тренировките в горещите дни и месеци“, твърди той.

Често ентусиастите, решили да се вкарат във форма с усилени тренировки нямат правилна преценка за възможностите на своя организъм, съобразно климатичните условия. Затова кардиологът от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ препоръчва да се спортува в ранните сутрешни часове от 07.00 до 10.00 часа или в късните след 19.00 часа, когато слънцето не е толкова силно.

Самата опасност от това да тренираме в по-горещите часове на деня, е че има голямо обезводняване, вследствие на обилното изпотяване от тренировките. Това обезводняване води до сгъстяване на кръвта, което е рисков фактор за образуване на тромби. Също така се губят ценни йони за организма, което може да доведе до спазъм на съдовете и нарушения в сърдечния ритъм или аритмия. От спазъма на съдовете кислородните доставки до сърцето намаляват и съществува опасност от развитие на остър коронарен инцицент като инфаркт или внезапна сърдечна смърт.

За да се предотвратят подобни опасности спортуващите трябва да внимават за:
Температурните стойности при тренировка на вън и в закрито помещение. Ако навън температурата е около 30 градуса, а в помещението около 20-23 градуса няма съществено разминаване, когато излезем от залата. Но, ако тренираме на закрито при 19 градуса и излезем на горещия климат това може да доведе до спазъм на съдовете, нарушения в ритъма и остър коронарен инцидент.
Облеклото. То трябва да покрива по-голямата част от тялото, ако спортуваме навън, а материите трябва да са естествени, дишащи и светли, за да отразяват слънчевата светлина, а не да я поглъщат.
Водата. Водата е най-добрият приятел в тези случаи, за да избегнем дехидратацията. Желателно е да се пие до 1 литър вода на час, взависимост от продължителността и интензитета на тернировката.
Пулсът. Важно е спортуващите да следят пулса си. Съществуват вече много устройства като часовници и гривни за тази цел. Пулсът не трябва да надвишава повече от 50% от максималната стойност на собствения пулс. Например, ако нормалният пулс е около 70, при тренировките може да достигне до 140, при надвишаването на тази стойност е опасно и тренировката трябва да се прекрати.

В случай на неразположение като обилно изпотяване, висок пулс, сърцебиене, причерняване, недостиг на въздух по време на тренировка, което продължава повече от 20 минути трябва да се потърси медицинска помощ.

УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ разполага със спешен кабинет, както и с кардиологични кабинети, в които работят най-добрите специалисти в областта на кардиологията. Може да запишете час за преглед на 0800 40 909.

Още от "Актуално"

Summer heartbeats – първият специализиран курс по магнитно-резонансна диагностика на сърце се проведе в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”Summer heartbeats – първият специализиран курс по магнитно-резонансна диагностика на сърце се проведе в УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков”

Университетската болница „Проф.д-р Александър Чирков“ бе домакин на първия за страната специализиран курс по сърдечна магнитно-резонансна диагностика – “Summer heartbeats”. Курсът бе организиран от Българската асоциация по радиология и Българското

Приветствие на изпълнителния директор на УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков по случай 7 априлПриветствие на изпълнителния директор на УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков по случай 7 април

Уважаеми Колеги, приемете моите искрени поздравления по случай Празника на здравния работник и Световния ден на здравето – 7 април. Бих искал да благодаря на целия екип на УМБАЛ „Проф.

Пациент на УМБАЛ „Св. Екатерина“: „Доживях на 83 години да открия такъв неочакван уют и отношение на лекари към пациенти“Пациент на УМБАЛ „Св. Екатерина“: „Доживях на 83 години да открия такъв неочакван уют и отношение на лекари към пациенти“

Сърдечната си благодарност към д-р Ивайло Тошков и екипа на Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Св. Екатерина“ изказва 83 годишният Петър Дамянов за професионализма , неочаквания уют и отношение на