Безплатни кардиологични прегледи в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“


От 17.07. 2023 г. до 21.07.2023 г. УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ ще извършва безплатни профилактични кардиологични прегледи.

Консултациите ще се осъществяват всеки ден от 08.30 до 12.30 часа в дежурния кабинет на Медицински център „Св. Екатерина“, след предварително записване на телефон 02/ 9159 586; 02/ 9159 585. Не е необходимо пациентите да носят направление от личен лекар.

Безплатната профилактика ще включва преглед от лекар, измерване на артериалното налягане и ЕКГ.

При екстремално високите температури се обострят сърдечносъдовите заболявания и пациентите най-често се оплакват от ритъмни нарушения. В горещите месеци лекарите отчитат най-много пристъпи на ускорен пулс или аритмични удари на сърцето, а дори има случаи на пълно излизане от ритъм. Обезводняването на организма, чрез по-обилното изпотяване може да доведе до сгъстяване на кръвта и до образуване на тромби в съдовете и съответно до ръст на инфарктите и инсултите.

В горещото време към рисковите групи спадат хората, страдащи от артериална хипертония, лица, диагностицирани с исхемична болест на сърцето, хронични белодробни заболявания, захарен диабет и пациенти, преживели инсулт.

Още от "Актуално"

20 години от първата ендопротеза на аорта в България20 години от първата ендопротеза на аорта в България

Тя е поставена в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ През април 2023 г. се навършват 20 години от имплантирането на първата торакална ендопротеза в България по повод дисекация на аортата.

Пациент на УМБАЛ „Св. Екатерина“ с награда „Достоен българин“Пациент на УМБАЛ „Св. Екатерина“ с награда „Достоен българин“

Георги Пеев, който е с два трансплантирани органа – сърце и бъбрек бе отличен с наградата „Достоен българин“. Отличието му бе връчено, заради изкачването му на връх Килиманджаро през 2023г.

Нелекуваните зъбни инфекции могат да засегнат сърцето и да доведат до инфекциозен ендокардитНелекуваните зъбни инфекции могат да засегнат сърцето и да доведат до инфекциозен ендокардит

Ендокардитът е възпаление на ендокарда или вътрешния слой на сърцето, като възпалението може да засегне както клапния апарат на сърцето, така и други негови сегменти. Можем да разграничим две основни