Хипертонията – „тихият убиец“ на съвременното общество


Артериалната хипертония е хронично заболяване, при което кръвното налягане в артериите е трайно повишено. Тя засяга огромен брой хора, особено в развитите държави. Това заяви пред News.bg доктор Тихомир Христов, кардиохирург в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.
За съжаление в голяма степен това заболяване остава неоткрито, тъй като хората не мислят за него и рядко си мерят кръвното налягане без субективни оплаквания. Обикновено говорим за артериална хипертония, когато неколкократно измерим кръвно над 140 на 90 вкъщи. Тогава е добре да се консултирате с лекар, посочи той.
Рисковите фактори са разнообразни. Като тук се включват фактори на околната среда и заобикалящата ни екосистема. Заболявания като захарна болест, наднормено тегло или затлъстяване, дислипидемия или нарушения в обмяната на холестерола и неговите фракциите. Съществена роля играят и злоупотребата с алкохол, особено концентрат, и тютюнопушене. Друг рисков фактор за отключване на артериална хипертония играе заседналият начин на живот, повишеният дневен прием на готварска сол, нездравословно хранене, нервен стрес и напрежение.
В началото в зависимост от степента на хипертонията може да се пробва лечение с промяна на начина на живот, както и прием на различни билки и хомеопатия. Ако артериалната хипертония не се овладее, се преминава към медикаментозно лечение, заяви още доктор Христов. В много случаи се касае за пациенти с наднормено тегло, с грешки в своя диетичен режим, прекомерно употребяващи алкохол, хронично недоспали.
Хипертонията може да се контролира и трябва да се контролира, защото повишеното налягане затруднява работата на сърцето, изтъкна кардиохирургът и подчерта, че на много места в медицинската литература я наричат „тихия убиец“, защото бавно еволюира и постепенно уврежда малките артерии в човешкото тяло. Системно нелекуваната артериална хипертония води до инфаркт или инсулт, предупреди той.
Цялото интервю с д-р Тихомир Христов вижте в линка: https://news.bg/health/hipertoniyata-tihiyat-ubiets-na-savremennoto-obshtestvo.html

Още от "Актуално"

В очакване на светлите великденски празнициВ очакване на светлите великденски празници

В очакване на светлите великденски празници. Медицинските сестри на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ са неотлъчно до своите пациенти. С грижа, внимание и милосърдие те се подготвят да зарадват болните,

Малки истории за спасените и техните спасителиМалки истории за спасените и техните спасители

След серия от трансплантации в края на миналата година надеждата за много хора сякаш се завърна. Статистиката показва, че през 2023 г. броят на трансплантациите в България се е увеличил.

Хората с болни бъбреци по-често страдат от сърдечни заболяванияХората с болни бъбреци по-често страдат от сърдечни заболявания

Връзката между бъбречните заболявания и сърдечносъдовите проблемите е категорична. Това показват и редица научни изследвания. Резултатите са еднозначни – хората с болни бъбреци по-често страдат от сърдечни заболявания. От своя