УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ осигури екип за пациент до САЩ, който чака 6 години за трансплантация


Димитър Костов, който от 6 години живее с изкуствено сърце, имплантирано в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ и чака да се намери подходящ донор за него, вече е в клиниката в Сан Диего, САЩ, където шансовете му за трансплантация са много по-големи.

Решението да замине за САЩ Димитър взима, заради липсата на донори у нас и поради наближаване крайния срок на годността на устройството, поддържащо сърцето му.

УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ осигури екип, който да придружи пациента по време на пътуването и на част от престоя му в САЩ. Кардиохирургът д-р Йордан Македонски бе неотлъчно до Димитър от летището в София до болницата в Сан Диего. Лекарят е придружил Митко на всички прегледи и изследвания, направени от американските му колеги. Д-р Македонски увери, че всичко е минало благополучно за Димитър и дори ще бъде изтеглен по-напред в чакащата листа.

В момента за Митко се грижи цял екип от психолози, диетолози, кардиолози, хирурзи, анестезиолог реаниматор и социален работник. От тяхната преценка се очаква да се вземе решение дали Митко е подходящ за трансплантация и трябва ли да се стабилизира състоянието му преди това. Ако оценката е положителна срокът за намиране на донор е между 2 и 6 месеца, но понякога се случва и по-бързо, разказа д-р Македонски.

Придружаването на Димитър до САЩ е част от ангажираността на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ да предостави на своите пациенти качествени грижи и медицинско наблюдение. Въпреки ограничения брой трансплантации в България, заради липсата на подходящи донори, екипът на болницата работи усилено, за да гарантира, че пациентите й получават най-доброто възможно лечение, където и да се намират.

Още от "Актуално"

Ежедневните навици, които „убиват“ сърцетоЕжедневните навици, които „убиват“ сърцето

Сърдечносъдовите заболявания са водеща причина за смъртност не само в България, но и в световен мащаб. Редица са факторите, от съвременния начин на живот, които „разболяват“ сърцето. Често се сещаме