Физическата активност при болни с диабет


Голяма част от постъпващите пациенти в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ са със съпътстваща форма на диабет. Диабетът е един от основните рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания. Връзката между диабета и сърдечните заболявания е изследвана и добре установена. Проучвания от преди няколко години показват двукратно или трикратно увеличение на честотата на сърдечни заболявания при пациенти с диабет в сравнение с тези без диабет. Сърдечносъдовите заболявания, които причиняват сърдечен удар или инсулт, са водеща причина за смърт както при мъже, така и при жени с диабет. Каква е ролята на физическата активност в контрола на захарната болест и как да спортуват болните с диабет и сърдечно заболяване, повече разказва кинезитерапевтът на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ Станислава Андонова.

Какво представлява захарният диабет?
Големият интерес в медицинската наука към захарната болест или диабет се дължи на честотата му, както и от усложненията, които причинява по отношение на сърдечносъдовата, нервната и имунните системи. Около 5% от населението на земята страда от това заболяване. Захарният диабет представлява нарушена регулация на обмяната на въглехидратите, водеща до затруднено превръщане на захарите в гликоген в черния дроб и мускулите. Забавеното изразходване и изгаряне на захарите в тъканите води до натрупване на глюкоза в кръвта и засяга всички органи. Зачестяването на захарната болест през последните години се дължи на различни причини. Като такава се посочва наследствеността, но с повишаване на жизнения стандарт нараства прехранването в населението, а от там и липсата на активни движения.

Каква е ролята на физическата активност в борбата с диабета?
Ролята на физическата активност при диабета е важна наред с водещото медикаментозно лечение и диетично хранене. Физическите упражнения имат стимулиращо действие върху тъканната обмяна на веществата, което води до по-добро усвояване на глюкозата от клетките и понижаване на кръвната захар. При леки и умерени форми на диабет физическите упражнения предизвикват умерени понижения на глюкозата. При редовни тренировки инсулиновите нужди могат да намалеят. Системните и целенасочени физически упражнения подобряват въглехидратната обмяна и намаляват нуждите от инсулин.
За физическа активност показани са леките и средно изразени форми на диабет. Тежките и неконтролирани форми не са показани. Идеята на физическите упражнения е през тях да нормализираме въглехидратната обмяна и предпазване от усложнения от страна на сърдечносъдовата и нервна система, а също така и нормализиране на телесното тегло.

Как трябва да тренират болните с диабет?
Преди всичко тренировките се провеждат на открито, но при температури, близки до зоната на комфорт, защото прегряването и преохлаждането имат неблагоприятен ефект при диабетиците. При леки форми се препоръчват упражнения за всички мускулни групи с или без уреди с ниска до средна интензивност, но с по-голяма продължителност около 45-60 минути. Изключително благоприятни са туризмът, велотренировката и плуването в умерен темп като ходенето може да достигне до 10 километра. При средната форма на заболяването интензивността, темпът и времетраенето на упражненията се намаляват до 30 минути, а ходенето до 2-3 километра.

А как трябва да тренират пациентите с диабет и сърдечна операция?
За тях важат същите норми. Има специфики за упражненията за гръдната кост и не трябва да правят определен тип. Ограниченията са именно в упражненията за гърди и раменен пояс. Като времетраене на физическата активност препоръките са същите.

Каква е практиката в УМБАЛ „Проф.д-р Александър Чирков“?
В нашата болница често при пациентите със сърдечни заболявания съпътстващо заболяване е захарният диабет. Тренировките са абсолютно същите, но първите три месеца няма упражнения за раменен пояс и гърди.

Още от "Актуално"

Безплатни кардиологични прегледи в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ през целия месец августБезплатни кардиологични прегледи в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ през целия месец август

Поради засиления интерес УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ удължава периода на кампанията за безплатни кардиологични прегледи. Считано от 03.08.2023 г. до края на месец август пациентите ще могат да прегледат

Безплатни консултации с кардиохирург в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“Безплатни консултации с кардиохирург в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

Водещи специалисти от Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ ще консултират безплатно от 16 до 30 октомври 2023 г. Консултациите ще се извършват всеки делничен ден от

Колко опасна е диабетната кардиомиопатия и как да се справим с нея?Колко опасна е диабетната кардиомиопатия и как да се справим с нея?

Сърдечната недостатъчност и свързаните с нея заболявания и смъртност нарастват с обезпокоителна скорост, до голяма степен поради увеличаването на възрастта, затлъстяването и захарния диабет. Клиничните резултати, свързани със сърдечна недостатъчност,