Физическата активност при болни с диабет


Голяма част от постъпващите пациенти в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ са със съпътстваща форма на диабет. Диабетът е един от основните рискови фактори за развитие на сърдечносъдови заболявания. Връзката между диабета и сърдечните заболявания е изследвана и добре установена. Проучвания от преди няколко години показват двукратно или трикратно увеличение на честотата на сърдечни заболявания при пациенти с диабет в сравнение с тези без диабет. Сърдечносъдовите заболявания, които причиняват сърдечен удар или инсулт, са водеща причина за смърт както при мъже, така и при жени с диабет. Каква е ролята на физическата активност в контрола на захарната болест и как да спортуват болните с диабет и сърдечно заболяване, повече разказва кинезитерапевтът на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ Станислава Андонова.

Какво представлява захарният диабет?
Големият интерес в медицинската наука към захарната болест или диабет се дължи на честотата му, както и от усложненията, които причинява по отношение на сърдечносъдовата, нервната и имунните системи. Около 5% от населението на земята страда от това заболяване. Захарният диабет представлява нарушена регулация на обмяната на въглехидратите, водеща до затруднено превръщане на захарите в гликоген в черния дроб и мускулите. Забавеното изразходване и изгаряне на захарите в тъканите води до натрупване на глюкоза в кръвта и засяга всички органи. Зачестяването на захарната болест през последните години се дължи на различни причини. Като такава се посочва наследствеността, но с повишаване на жизнения стандарт нараства прехранването в населението, а от там и липсата на активни движения.

Каква е ролята на физическата активност в борбата с диабета?
Ролята на физическата активност при диабета е важна наред с водещото медикаментозно лечение и диетично хранене. Физическите упражнения имат стимулиращо действие върху тъканната обмяна на веществата, което води до по-добро усвояване на глюкозата от клетките и понижаване на кръвната захар. При леки и умерени форми на диабет физическите упражнения предизвикват умерени понижения на глюкозата. При редовни тренировки инсулиновите нужди могат да намалеят. Системните и целенасочени физически упражнения подобряват въглехидратната обмяна и намаляват нуждите от инсулин.
За физическа активност показани са леките и средно изразени форми на диабет. Тежките и неконтролирани форми не са показани. Идеята на физическите упражнения е през тях да нормализираме въглехидратната обмяна и предпазване от усложнения от страна на сърдечносъдовата и нервна система, а също така и нормализиране на телесното тегло.

Как трябва да тренират болните с диабет?
Преди всичко тренировките се провеждат на открито, но при температури, близки до зоната на комфорт, защото прегряването и преохлаждането имат неблагоприятен ефект при диабетиците. При леки форми се препоръчват упражнения за всички мускулни групи с или без уреди с ниска до средна интензивност, но с по-голяма продължителност около 45-60 минути. Изключително благоприятни са туризмът, велотренировката и плуването в умерен темп като ходенето може да достигне до 10 километра. При средната форма на заболяването интензивността, темпът и времетраенето на упражненията се намаляват до 30 минути, а ходенето до 2-3 километра.

А как трябва да тренират пациентите с диабет и сърдечна операция?
За тях важат същите норми. Има специфики за упражненията за гръдната кост и не трябва да правят определен тип. Ограниченията са именно в упражненията за гърди и раменен пояс. Като времетраене на физическата активност препоръките са същите.

Каква е практиката в УМБАЛ „Проф.д-р Александър Чирков“?
В нашата болница често при пациентите със сърдечни заболявания съпътстващо заболяване е захарният диабет. Тренировките са абсолютно същите, но първите три месеца няма упражнения за раменен пояс и гърди.

Още от "Актуално"

Спорт с разширени вени- кои упражнения са подходящи при варикозна болест?Спорт с разширени вени- кои упражнения са подходящи при варикозна болест?

Варикозните вени или разширени вени, както е познато това заболяване в обществото, засяга голяма част от населението. От него страдат както жени, така и силният пол. Излишните килограми, напреднала възраст

Лекарствата за еректилна дисфункция могат да са полезни за сърцетоЛекарствата за еректилна дисфункция могат да са полезни за сърцето

Проучвания показват, че медикаментите за еректилна дисфунцкия могат да са полезни за сърцето. Нещо повече- дори се оказват животоспасяващи в някои случаи. Могат ли тогава да се използват като профилактика