В Кардиохирургията и кардиологията сме на световно ниво


На професионалния празник на лекарите – 19 октомври проф. Светослав Йовев, началник Отделение по кардиостимулация, имплантиране на кардиовертер – дефибрилатори и ресинхронизиращо лечение към УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ посочва кои са най-големите предизвикателства пред съвременните медици.
Пред вестник „България днес“ той постави няколко акцента, важни за медицината:

Неконтролираното навлизане на изкуствения интелект, в медицината може да изиграе лоша шега в бъдеще. Все още няма ясни правила и не се знаят какви ще бъдат последиците за пациента. Вече има медицински роботи, които управляват хирургичните и кардиологични интервенции, които заместват човешката ръка. В бъдеще това ще бъде все по-често. Ако е контролирано е добре, но ако роботът реши да направи нещо друго, може да е рисково за пациента. Според мен може да се появи проблемът в контрола на изкуствения интелект.
Българските пациенти могат да бъдат спокойни, по отношение на лечението на сърдечносъдовите заболявания, като в кардиохирургията и кардиологията сме на световно ниво.

Един лекар се ражда такъв. Той не може да бъде друг. Начинът на мислене определя това. Но има една част от Хипократовата клетва, която често се премълчава, а тя гласи следното: за да може лекарят да работи спокойно, обществото е длъжно да му осигури психически, физически и финансов комфорт. В началото на моята кариера финансово нещата бяха много трагични, сега вече има някакъв баланс и подобрение от гледна точка на разбирането в обществото, че лекарят трябва да бъде добре заплатен. Въпреки това, продължават да бъдат много ниски заплатите на младите лекари и бягането на тези кадри в Европа продължава. Не бива един млад лекар – да започва със 750 лв.

Медицината много напредна, в диагностичен, инструментален и фармакологиен аспект. В нашата сфера правим с лекота неща, за които преди години дори не сме си представяли, че ще се случват. Но всичко трябва да бъде контролирано. В УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ поправяме грешки на други болници и това ме кара да мисля в тази насока. В моя сектор аз поправям работата на колеги върху пациенти, извършвана в алтернативни болници. Това ми дава основание да мисля, че нещата не са наред с контрола. Ако едно устройство е сложено както трябва, пациентът няма да търси помощ в друго лечебно заведение. По този начин здравната каса плаща два пъти.

Българинът търси лекар в краен случай. Много грешна тактика е да се мисли, че алтернативната медицина ще реши проблемът при тежки заболявания и диагнози.

Все повече се увеличават случите на пациенти с кардиомиопатии, като вече се говори дори и за епидемия. Кардиомиопатията е заболяване на сърдечния мускул по много причини. Притеснителното е ,че през последните години това заболяване засяга все повече по-млади хора. Преди години по-възрастните хора боледуваха по-често, а сега имаме случаи на кардиомиопатии при деца и младежи. Често при преглед се установява, че те взимат енергийни напитки, стимулиращи вещества, наркотици. Всичко това отключва процес, който често води до това заболяване и животозастрашаващи аритмии.

Посланието:
Всеки мъж над 45 години един път годишно да прави ехокардиография, електрокардиограма, ЕКГ – холтер, пълна кръвна картина и при отклонения да търси специализирана медицинска помощ. А всяка жена над 50 години да прави същото. Ако има рискови фактори като, артериална хипертония, захарна болест, висок холестерол, тютюнопушене или наследственост, задължително и по-рано.

Още от "Актуално"

Диагностика и лечение на артериални аневризмиДиагностика и лечение на артериални аневризми

Артериалните аневризми представляват ограничено разширяване на диаметъра на артериалната стена с повече от 50% спрямо очаквания размер на артерията според възрастта и телосложението на човек. Аневризмите могат да засегнат артериите

Ендоваскуларното протезиране е съвременен метод за лечение на аневризмаЕндоваскуларното протезиране е съвременен метод за лечение на аневризма

Обикновено лекарите разполагат с броени часове, за да диагностицират правилно и оперират разкъсана абдоминална аорта и да спасят човешки живот. Всяка година у нас около 300 пациенти получават разкъсване на

Поздрав за Деня на българския лекар – 19.10.2022 г. от проф. Валентин Говедарски, изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“Поздрав за Деня на българския лекар – 19.10.2022 г. от проф. Валентин Говедарски, изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

Уважаеми, колеги, приемете моите поздравления по случай Деня на българския лекар – 19 октомври. Лекарската професия е призвание, което носи отговорност, благородство и удовлетворение. Тя се гради на основите на