Д-р Христо Ангелов: „Най-добрият вариант е стойностите на артериалното налягане да бъдат под 130“


Макар да сме погълнати от ежедневието, не трябва да забравяме, че за да можем да имаме повече време с близките, да правим нещата, които харесваме и обичаме, трябва да сме здрави. Това каза кардиологът от УМБАЛ „Света Екатерина“ д-р Христо Ангелов в интервю за Радио „Фокус“ по повод Световния ден на сърцето – 29 септември.

На база ежедневната практика и наблюдението върху пациенти, специалистът отчете, че профилактиката и превенцията на здравето не са на необходимите нива. „Не обръщаме много внимание на здравето си, докато не се влоши състоянието ни“, заяви д-р Ангелов.

Нашата страна, и в частност Дружеството по кардиология, разработва Национален план за превенция на сърдечносъдовите заболяване, който да не бъде само в основата на общопрактикуващите лекари и кардиолозите, а да бъде на много нива, които да обхванат обществото. Идеята е този план да бъде разгърнат и да може да предпази населението, доколкото е възможно. „Всъщност, колкото и да се опитваме да помагаме, основната отговорност за сърдечносъдовото здраве и въобще здравето като цяло е на отделния индивид“, коментира кардиологът.

Обикновено над 40-годишна възраст започват да се проявяват симптомите на високото артериално налягане, но практиката показва, че и по-младите хора също страдат от повишени стойности на артериалното налягане. Доста често това е свързано с начина им на живот, с липсата на физическо натоварване, с фамилната обремененост. „Всеки, който има в семейството фамилна обремененост за артериална хипертония, е добре да проверява от време на време стойностите на артериалното си налягане, особено когато има рискови фактори: напреднала възраст, наднормено тегло, вредни навици. Недоспиването също е един пренебрегван рисков фактор за сърдечносъдови заболявания, който трябва да се има предвид. Важно е, че една част от пациентите, без да имат абсолютно никакви оплаквания, остават недиагностицирани, макар че са с повишени стойности на артериалното налягане в завидни стойности – над 150-160 милиметра живак. Маскираната артериална хипертония невинаги ни позволява да я открием навреме, а вече е действала доста години и е започнала да уврежда таргетните органи и системи, разясни д-р Ангелов.

При различните пациенти артериалната хипертония се проявява по различен начин. Няма точно позициониране – дали в тила или в друга област на главата, така че главоболието не може да бъде показателно за артериалната хипертония. Най-добрият метод е измерването на артериалното налягане. Това е проста манипулация, която може да бъде осъществена доста лесно и е изключително обективен метод. Въпреки това диагнозата артериална хипертония – не се поставя на базата на едно единствено измерване на артериалното налягане. Още повече пък в лекарски кабинет, тъй като съществува Синдром на бялата престилка –пациентите са стресирани, не са в обичайното си състояние, в което се намират в ежедневието си, и това може да доведе до фалшиво повишени стойности на артериалното налягане. Най-добра информация ни дават стойностите, измерени в домашни условия, в обичайните условия за пациента, или с холтер за артериално налягане. Според препоръките за диагностициране и лечение на артериална хипертония на Европейското дружество по кардиология това са методите, с които можем да сме категорични в измерването на артериалното налягане и поставянето в последствие на диагнозата, обясни специалистът.

Съгласно препоръките за лечение на артериална хипертония, 140 на 90 вече е артериална хипертония първа степен. Тогава се изисква включване на медикаментозна терапия. Всъщност терапевтичната стратегия за лечение на артериална хипертония изисква цялостна оценка на пациента и на индивида. Лечението изключително много зависи от желанието и възможностите на пациентите да ни помагат. Това става с промяна на начина на живот, физическа активност, рационалното хранене. Това изключително много помага, особено когато тялото и организмът е млад и физиологията е пластична, за да може да се нормализират стойностите на артериалното налягане в ранните етапи. Когато пациентът е по-възрастен, промените са по-различни и зависи има ли придружаващи заболявания, или не. Най-добрият вариант е стойностите на артериалното налягане да бъдат под 130.

Поставянето на граница 120 на 80 е чисто статистически изведена на базата на измервания на стойностите на артериалното налягане в популацията и в последствие приета за нормална. „Но до 120 на 80 е наистина идеалната стойност, към която се целим, с презумпцията, че има индивидуални разлики, които трябва да имаме предвид. По-високите стойности за съжаление водят до негативни промени в тялото“, изтъкна д-р Ангелов.

Има ли храни, които свалят високото кръвно и каква е профилактиката за Синдрома на разбитото сърце вижте в линка: https://www.focus-news.net/novini/interviu/Kardiologut-d-r-Angelov-obyasni-koi-hrani-svalyat-visokoto-kruvno-2281132