Над 90% от трансплантираните пациенти се връщат към нормалните си навици


Над 90% от трансплантираните пациенти се връщат към нормалните си навици. Това заяви кардиохирургът от УМБАЛ „ Проф. д-р Александър Чирков“ д-р Йордан Македонски в интервю за вестник „Телеграф“.

По думите му чакащата листа постоянно се увеличава за различните органи. Както се увеличават хората с бъбречна, сърдечна, чернодробна и белодробна недостатъчност. В същия момент има и една неприятна тенденция, че някои от пациентите в чакащата листа не успяват да дочакат своя шанс и да получат органа, от който се нуждаят.

В България сърдечните, бъбречните и чернодробните трансплантации вече са рутинни операции, каза д-р Македонски и добави, че сме в началото на програма за белодробни трансплантации, като са извършени вече няколко.

Трансплантациите са безплатни за пациентите в България. Държавата поема всичко, което трябва да се плати по трансплантациите и гледането на пациентите след това, поясни кардиохирургът.

Според него трябва да се работи още по-усилено по подобряване информираността на хората за донорството, защото българинът е човек, който като разбере възможностите и шанса да спаси някой друг живот, ще се увеличат трансплантациите в България. „Трябва много повече да се работи, да се посещават малките населени места, да се обяснява на хората и на колегите, че това е възможна дейност, че има готовност, че всичките разходи се покриват. В болниците и в провинцията има недостиг на средства и недостиг на кадри и от това се получава най-големият проблем. Много малко са лекарите, които работят и са готови да се включат в тази подготовка на донора“, смята д-р Македонски.

Ограниченията, които имат трансплантираните пациенти са значително по-малки, отколкото когато са със сърдечна недостатъчност. Пациентите ни със сърдечна недостатъчност нямат физическата възможност да работят и да правят каквито и да е натоварвания – било то физически, психически.

След трансплантацията пациентите се връщат обратно в обществото и значително подобряват начина си на живот. Връщат се пълноценно, започват работа, започват дори и да си плащат данъците, техните семейства вече не са толкова ангажирани с тяхното здраве. Пациентите след трансплантация в над 90% от случаите се връщат обратно към нормалния начин на живот, успокои д-р Македонски, и предупреди трансплантираните да не прекаляват с цигари, алкохол, наркотици, дори и с физическото натоварване.

Кардиохирургът поясни, че сърдечната недостатъчност може да бъде избегната с редовни контролни прегледи на сърцето. Ако заболяването се открие навреме, в начална фаза могат да се предприемат мерки с медикаментозно лечение, с промяна на хранителния и двигателния режим на човека. Това доста може да помогне и да подобри живота на пациента и неговата продължителност.

Цялото интервю може да прочетете в новия брой на вестник „Телеграф“.

Още от "Актуално"

Само в УМБАЛ “Ал. Чирков: За първи път в България поставиха едновременно TAVI и MitraClip на 85-годишен пациент в критично състояниеСамо в УМБАЛ “Ал. Чирков: За първи път в България поставиха едновременно TAVI и MitraClip на 85-годишен пациент в критично състояние

Кардиолозите от УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” извършиха уникална за България интервенция . Екипът на проф. Диана Трендафилова, началник на Клиниката по кардиология постави едновременно транскатетърна аортна клапа и MitraClip

Нелекуваните зъбни инфекции могат да засегнат сърцето и да доведат до инфекциозен ендокардитНелекуваните зъбни инфекции могат да засегнат сърцето и да доведат до инфекциозен ендокардит

Ендокардитът е възпаление на ендокарда или вътрешния слой на сърцето, като възпалението може да засегне както клапния апарат на сърцето, така и други негови сегменти. Можем да разграничим две основни

Каква е връзката межди вирусните инфекции и отключването на сърдечносъдово увреждане?Каква е връзката межди вирусните инфекции и отключването на сърдечносъдово увреждане?

Вирусните респираторни инфекции (ВРИ) са сред най-честите причини за заболяваемост, както при възрастни, така и при деца. От глобална гледна точка, това е най-разпространеният тип инфекциозни заболявания и една от