Какви грижи трябва да полагат бъдещите майки за здравето на сърдечносъдовата система по време на бременността


По време на бременност настъпват редица физически и метаболитни промени в тялото на бъдещата майка. Някои бременни в една или друга степен страдат от проблеми на сърдечносъдовата система. Те могат да са налични преди бременността, но които да се обострят през този период. В други случаи самата бременност със своите утежняващи организма особености създава известни условия за появата на кардиологично заболяване.Бременните жени са склонни към дехидратация, което задълбочава риска от хипотония. Към края на бременността се развива склонност за задържане на течности, което е утежняващ фактор за помпената дейност на сърцето. Увеличава се рискът от покачване на артериалното налягане, като може да се отключи или влоши вече съществуваща артериална хипертония. Повече за здравето на сърцето по време на бременност разказва д-р Незабравка Чилингирова, кардиолог в Отделението за лечение на вродени сърдечни малформации на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

Какви промени настъпват в сърдечносъдовата система при жените по време на бременност?
Бременността е физиологичен процес, но е свързана с повишени нива на хормони, повишен вътресъдов обем и това може да доведе до сърцебиене, до повишаване на артериалното налягане и до влошаване на някои сърдечни заболявания.

Кога тези проявим трябва да притесняват бъдещата майка и да се обърне към специалист?
Когато една жена има сърдечни заболявания е хубаво да се консултира с кардиолог преди бременността. В случаите, когато е пропуснала, трябва да се консултира със специалист, когато усети напрежение в гърдите, сърцебиене, повишено кръвно налягане, умора и задъхване.

Възможно ли е тези симптоми да са следствие само на бременността и да отшумят след раждането?
Възможно е да се дължат на бременността. Но тук е мястото на кардиолога да изключи сърдечната причина за тези оплаквания. Затова е добре те да бъдат прегледани, за да се знае, че умората и задъхването са свързани с бременността, а не с влошаване на сърдечното заболяване.

На кои съпътстващи заболявания, които влияят на сърдечносъдовата система трябва да обръщат внимание бъдещите майки?
През последните години много нарасна броят на жените, които в миналото са имали вродени сърдечни малформации. В резултат на напредъка на кардиологията и кардиохирургията тези жени достигат до детеродна възраст. Същевременно част от тях имат и остатъчни проблеми, които могат да се влошат по време на бременност. Също така от значение са жени, които са имали ритъмни проблеми, свързани с пристъпно сърцебиене, прескачане, жени, които преди или по време на бременността са повишавали кръвното си налягане.

Могат ли тези състояния да окажат негативно влияние върху плода?
Разбира се. Високото кръвно доказано влошава кръвоснабдяването на бебето и се повишава рискът от развитие на прееклампсия, от там се стига до повишен риск от преждевременно раждане и усложнения както за бебето, така и за майката.

Още от "Актуално"

Какво представлява CRT-D устройството, което пази от внезапна смърт?Какво представлява CRT-D устройството, което пази от внезапна смърт?

CRT-D устройството е най-високият клас пейсмейкър, който включва в себе си ресинхронизираща терапия и кардиовертер дефибрилатор. Този комбиниран електрокaрдиостимулатор се използва при комплексни процедури, при пациенти с тежка форма на


Проверете ефективността на лечението с лекарства за разреждане на кръвта в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“
Проверете ефективността на лечението с лекарства за разреждане на кръвта в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

В лабораторията на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ пациентите на антикоагулантна и антиагрегатна терапия могат да проверят ефективността на лечението с лекарства за разреждане на кръвта. Специален кабинет с екип

Спортът, сърцето и горещините. Как да тренираме без да навредим на сърцето в горещите месеци?Спортът, сърцето и горещините. Как да тренираме без да навредим на сърцето в горещите месеци?

Спортът е здраве и оказва своето благоприятно влияние върху организма, когато е с мярка. Как, обаче да спортуваме правилно, за да не навредим на сърцето си, когато навън термометрите показват