Физическа активност и спорт при високо кръвно налягане


Хипертонията е известна като „тихия убиец“, защото често протича безсимптомно. В същото време, нелекувана постепенно може да доведе до тежки и животозастрашаващи състояния, като сърдечна недостатъчност, инфаркт или инсулт. Можем ли да „убием“ този „тих убиец“ със спорт и физическа активност разкрива Станислава Андонова, кинезитерапевт в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

Кои са факторите, които провокират хипертонията?
От високо кръвно налягане (хипертония) страдат милиони хора по света. Има няколко рискови фактори, които играят роля за развитие на болестта. Това са възраст, наследственост, наднормено тегло, тютюнопушене, прекомерна употреба на сол, алкохол, заседнал начин на живот и стрес. Първите два фактора не можем да променим, но останалите можем чрез здравословен начин на живот, премахване на вредните навици, балансирана диета и физическа активност. Кръвното налягане е налягането, което кръвта упражнява върху кръвоносните съдове при всеки удар на сърцето. За норма се приемат стойности до 140 систулно и до 90 диастулно. Всички стойности, измерени в покой над тях се смятат за различна степен на хипертония.

Кои спортове „неутрализират“ хипертонията?
Лечението на хипертоничната болест е медикаментозно и немедикаментозно като основна роля в немедикаментозното имат физическите упражнения, активности и спорт. Спортовете, които е установено, че трайно намалят артериалното налягане са колоездене, плуване, ходене и бягане, като то трябва да става в бавен темп. Чрез физическите упражнения се подобряват кръвообращението, съкратителната функция на сърдечния мускул, подобрява се еластичността на съдовете, намалява се телесното тегло, а от там се подобрява психоемоционалния тонус, настроението и самочувствието на хората.

Какво е препоръчителното количество спорт, с което да преборим високото кръвно?
Препоръчва се ежедневна или поне 3-4 пъти седмично физическа тренировка. Тя може да бъде 50 до 60 минути умерено до бързо ходене, по възможност на открит и равен терен като винаги преди и в края на ходенето се извършват 10-15 дълбоки вдишвания и издирвания. Дихателните упражнения имат огромен ефект и снабдяват с кислород сърдечния мускул и забавят сърдечния ритъм. Друг пример за тренировка са леки и умерени физически упражнения за всички мускулни групи, но с ниска интензивност и дълга продължителност около 60 минути. Препоръчва се да се правят на музикален съпровод, тъй като се подобрява психоемоционалния тонус, спада психическото напрежение , тъй като хората с хипертония са напрегнати, раздразнителни. Като трети вариант на физическа тренировка мога да препоръчам танците, които намалят пренапрежението и стреса, намалят телесното тегло, а от там се подобрява самочувствието, но танците трябва да бъдат без подскоци, без клякания, като пример мога да дам балните танци. Препоръчителните спортове, както казах са туризъм, плуване, колоездене , но могат да се включат бадминтон в по-ниска и умерена интензивност, баскетбол също в ниска до умерена интензивност без големи подскоци.

До каква степен спортът и физическата активност играят превантивна роля срещу високото кръвно?
Физическите упражнения, спорт и активност са много важни при хипертоничната болест, но са още по-важни да не се получи тя. Физическата активност е много важна за цялата сърдечносъдова система и от особено значение е профилактиката чрез физическите упражнения и спортове ние да не допускаме да се развие хипертоничната болест, както и останалите заболявания на сърдечносъдовата система като инфаркт на миокарда. Така че те имат основна и профилактична роля в живота на човека.

Още от "Актуално"

Болните бъбреци увреждат и сърцетоБолните бъбреци увреждат и сърцето

Традиционно през март се отбелязва Световният ден за борба с бъбречните заболявания. Очаква се до няколко години хроничните бъбречни заболявания да се превърнат в петата причина за смърт в света,

УМБАЛ „Св. Екатерина“ връчи годишните си награди за изявени специалистиУМБАЛ „Св. Екатерина“ връчи годишните си награди за изявени специалисти

На тържествена церемония УМБАЛ „Св. Екатерина“ връчи годишните си награди за изявени медицински специалисти, част от екипа на болницата. Кардиологът д-р Пейо Симеонов стана „Лекар на годината“. Отличието му се

Безплатни прегледи за диабетици в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“Безплатни прегледи за диабетици в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

Съдовите хирурзи на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ ще извършват безплатни прегледи за диабетици на възраст над 50-60 години. Консултациите ще се проведат на 12 април /сряда/ на адрес: гр.