Диагностика и лечение на артериални аневризми


Артериалните аневризми представляват ограничено разширяване на диаметъра на артериалната стена с повече от 50% спрямо очаквания размер на артерията според възрастта и телосложението на човек. Аневризмите могат да засегнат артериите в целия организъм, като най-често срещаните са тези на коремната аорта и аневризмите на задколянните артерии.

Как се проявяват артериалните аневризми?
Най-често едно такова заболяване остава скрито, неразпознато, тоест протича безсимптомно и се установява като случайна находка при рутинен преглед. Симптомите при артериална аневризма могат да бъдат най- различни, в това число усещане за пулсираща формация в областта на корема или крайниците, дискомфорт, симптоми на притискане на съседни структури, изразяващи се най-често в болка и оток.

Кои са основните усложнения на артериални аневризми?
– периферната дистална емболизация от аневризмалния сак, което се харектеризира с остра артериална тромбоза на крайник
– тромбоза на аневризмалния сак
– Разкъсване на аневризмата (остро, потенциално животозастрашаващо състояние, характеризиращо се с болка и развитие на картина на хеморагичен шок).

Как се диагностицират артериални аневризми?
При оплаквания, вашият лекар съдов хирург ще приложи еходоплерсонография, която ще диагностицира разширението на артерията, големината й, местоположение и наличието на тромби в сака. Преди да се пристъпи към лечение се извършва компютъртомографска ангиография или ядреномагнитна ангиография. Те позволяват неинвазивно изобразяване на артериите, анатомията и големината на самата аневризма и позволяват да се планира правилно последващият лечебен процес.

Какво е лечението?
Аневризми с малки размери се проследяват посредством еходоплерсонография на 6 месеца и ако се установи наразстване на техния размер се пристъпва към лечение. Съществуват два вида лечение: оперативно лечение, което се състои в прекъсването на аневризмата и заместването и с байпас и ендоваскуларно лечение -съвременен безкръвен метод, посредством който се изолира аневризмалния сак с покрит стент или стенграфт.

Клиниката по съдова и ендоваскуларна хирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ прилага най- модерни методи на лечение за широк спектър съдови заболявания, осигурявайки максимален комфорт за пациентите и техните близки. Лекарите в клиниката извършват най-големите по обем и трудност съвременни съдово-хирургични интервенции. За консултация и преглед при съдов хирург може да запишете час на тел. 02/9159635 или 02/9159627.

Още от "Актуално"

Нова генерация изкуствено сърце имплантираха в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“Нова генерация изкуствено сърце имплантираха в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

За първи път в България кардиохирурзи от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ поставиха нова генерация изкуствено сърце Heart mate III. Устройството е имплантирано на 37-годишен пациент с терминална сърдечна недостатъчност,

Безплатни консултации с кардиохирург в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“Безплатни консултации с кардиохирург в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

Водещи специалисти от Клиниката по кардиохирургия на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ ще консултират безплатно от 16 до 30 октомври 2023 г. Консултациите ще се извършват всеки делничен ден от