Трансплантациите са живот


Много съм щастлива, че съм тук сред всички наши бивши пациенти, които вече не изглеждат като пациенти, а като едни истински спортисти, доказали се в състезанията. За мен е огромно удоволствие това, че докато са били при нас в болницата сме им показвали елементарни движения, а тук виждаме, че ще докажат високо спортно майсторство. А това, което ги вдъхновява към тези постижения, е желанието за живот“. Това каза за предаването „Социална мрежа“ по NovaNews Станислава Андонова, кинезитерапевт в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“.

В тази инициатива се включваме от много години-лекари, рехабилитатори и други медицински лица, защото смятаме , че това е начинът да се продължи живота на доста пациенти„, коментира и д-р Йордан Македонски. „Трансплантацията е шанс тези хора да се върнат в обществото“, е мнението на специалиста.

Станислава Андонова и д-р Йордан Македонски взеха участие в спортните игри за трансплантирани и завоюваха „златно“ и „сребърно“ отличие за болницата.

Евгени Георгиев, който е пациент на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ и вече 17 години живее с донорско сърце е доволен от възстановяването на Националните спортни игри за трансплантирани. „Много се радвам, че и аз имам възможност да присъствам на това много добро и морално събитие“, сподели той.

Претърпелият сърдечна трансплантация Георги Пеев смята, че най-важното послание, което състезанията трябва да отправят е, че трансплантациите са живот, а спортът е здраве.

Огнян Ганчев, който също живее втори живот с ново сърце каза, че „животът продължава и след смъртта“.

Националните спортни игри за трансплантирани са част от националната кампания в подкрепа на донорството на Министерство на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“.

Видеото може да видите в линка:
https://www.vbox7.com/play:35372e2bb7

Още от "Актуално"

Кои са причините, които увреждат сърцето и как емоциите влияят на сърдечното здраве?Кои са причините, които увреждат сърцето и как емоциите влияят на сърдечното здраве?

Всяка тенденция в кардохирургията се усвоява с много часове работа и специализации в чужбина. Това заяви изпълнителният директор на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ проф. д-р Димитър Петков в предаването

Нов шанс за живот: Кардиохирурзи спасиха 8-годишно дете чрез рядка операцияНов шанс за живот: Кардиохирурзи спасиха 8-годишно дете чрез рядка операция

С рядка операция кардиохирурзи дадоха шанс на 8-годишно дете с вродено сърдечно заболяване да живее нормално. Лекарите преместват белодробните вени на мястото им и по този начин отстраняват аномалията, с

Как да пазим сърцето по време на празничния маратон?Как да пазим сърцето по време на празничния маратон?

Богатите трапези по празниците, дългите и шумни събирания с роднини и приятели могат да навредят на сърцето. Основните виновници за това са преяждането, препиването и прекомерното тютюнопушене, с които изобилстват