Как да пазим сърцето по време на празничния маратон?


Богатите трапези по празниците, дългите и шумни събирания с роднини и приятели могат да навредят на сърцето. Основните виновници за това са преяждането, препиването и прекомерното тютюнопушене, с които изобилстват тържествените моменти.
Прекомерната консумация на спиртни напитки може да повлияе зле на пациенти със сърдечносъдови заболявания – най-често пациенти с исхемична болест на сърцето, кардиомиопатии ритъмно-проводни нарушения. Преяждането и препиването водят до повишаване на кръвното налягане и увеличат сърдечната честота. Приемът на по – голямо количество храна налага по – усилена работа от страна на органите, тъй като те отделят допълнително количество хормони и ензими за разграждането на храната.

КОИ СА ПРЕДУПРЕДИТЕЛНИТЕ ПРИЗНАЦИ НА СЪРДЕЧНИ ПРОБЛЕМИ?
– Сърцебиене (усещане, че сърцето ви прескача, трепти или бие силно)
– Бавен сърдечен ритъм
– Неправилен сърдечен ритъм
– Усещане за паузи между ударите на сърцето

ПО-СЕРИОЗНИТЕ ПРИЗНАЦИ ВКЛЮЧВАТ:
– Безпокойство
– Слабост
– Припадък
– Изпотяване
– Недостиг на въздух
– Болка в гърдите

Яжте и пийте умерено. Ако отивате на парти вечерта, яжте по-леко на закуска и обяд. Или яжте пълноценна, здравословна храна точно преди събитието, за да сте по-малко изкушени и да избегнете преяждането. Намалете алкохола.
Продължавайте да се движите. Важно е да останете активни преди, по време и след празниците. Придържайте се към обичайната си рутинна тренировка, за да поддържате сърцето си здраво.
Внимавайте с лекарствата срещу махмурлук. Те всъщност могат да добавят още повече стрес върху сърцето ви като повишат кръвното налягане и да ви изложат на риск от сърдечни проблеми.

Още от "Актуално"

Дълбока венозна тромбоза- симптоми, причини, лечениеДълбока венозна тромбоза- симптоми, причини, лечение

Дълбоката венозна тромбоза (ДВТ) е социално значимо заболяване, при което се формира тромб в лумена на вена на дълбоката венозна система. Едно от сериозните усложнения е белодробният емболизъм (БТЕ), който

Спасиха 14-годишно момиче с Ходжкинов лимфон от белодробна тромбоемболия в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“Спасиха 14-годишно момиче с Ходжкинов лимфон от белодробна тромбоемболия в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

Медиците от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ спасиха 14-годишно момиче с Ходжкинов лимфон от белодробна тромбоемболия. Детето е докарано в лечебното заведение с тежък задух и напълно запушена белодробна артерия.

Кои упражнения помагат за укрепване на сърдечносъдовата система?Кои упражнения помагат за укрепване на сърдечносъдовата система?

Не е тайна, че спортът е здраве. Ежедневните движения подобряват работата на сърцето, нормализират кръвното и укрепват тонуса на тялото като цяло. Спортът носи бодрост и енергия, практикуван правилно, разбира