Покорителят на Килиманджаро: „Проф. Петков е един от хората, които участваха в спасяването на живота ми“


Само преди седмица, първият българин с две трансплантации покори най-високия връх в Африка – Ухуро и показана на света, че хората със здравословни проблеми могат да бъдат физически активни. Георги Пеев е с трансплантирани сърце и бъбрек. През лятото на 2013 година той получава своето сърце от проф.д-р Димитър Петков, изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“. Тогава проф. Петков е бил ръководител на екипа, извършващ сърдечната трансплантация на Георги Пеев.
„За мен проф. Петков е един от хората, които участваха в спасяването на живота ми и по-късно в годините станахме близки. В болница „Чирков“ всички сме като едно голямо семейство. Там страшно добре се грижат за нас. Ние сме особени пациенти“, сподели Георги Пеев пред Българското национално радио.

Проф. Петков обясни, че сърдечната трансплантация е по-специфична от останалите трансплантации, тъй като се изисква донорите да бъдат по-млади, възрастовата граница е максимум 45 години, докато бъбречните и чернодробните трансплантации, позволяват донори и в по-висока възраст. Успоредно с това всичко трябва да бъде строго синхронизирано, за да няма реакция на отхвърляне на организма, в който е присаден органът. Поради тази причина донорите за сърдечни трансплантации са значително по-ограничени, поясни кардиохирургът. И допълни, че нуждата от донори на този етап се компенсира с поставяне на изкуствени сърца.

Като ръководител на Катедрата по сърдечносъдова хирургия и инвазивна кардиология към Медицинския университет – София проф. Петков коментира темата с младите кадри в медицината. По думите му има две направления сред бъдещите лекари – едни, които се подготвят за Западна Европа и след завършването заминават за чужбина и други, които се реализират у нас.
„В УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ има студенти, които се реализират още от 2 курс и ние попълваме редиците си с такива колеги, които са работили вече 4-5 години при нас. Те знаят всички особености и няма нужда да провеждаме обучения, които ще им загубят още 1-2 години. Тези колеги обикновено израстват и стават добри лекари, вече имаме няколко такива примера, така че съм спокоен за състоянието на здравната система в България, относно лекарите“, коментира проф. Петков.
Според него основният проблем е с недостига на медицинските сестри. Техният дефицит продължава да е основен фактор в системата на здравеопазването и трябва да се вземе решение на държавно ниво професията да стане по-атрактивна.
Цялото интервю с изпълнителния директор на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ може да чуете в звуковия файл в линка:
https://bnr.bg/post/101922909/shefat-na-umbal-prof-aleksandar-chirkov-prof-dimitar-petkov-sred-nagradenite-lekari-na-sofia

Още от "Актуално"

В Световния ден за борба със СПИН- пазете сърцето от HIV-индуциран миокардит!В Световния ден за борба със СПИН- пазете сърцето от HIV-индуциран миокардит!

На 1 декември отбелязваме Световен ден за борба със СПИН. Инициативата цели да се напомни на обществото и правителствата, че СПИН не е изчезнал. Целта е да се повиши осведомеността

Балонната ангиопластика е минимално инвазивна процедура, при която пациентът може да се прибере на следващия денБалонната ангиопластика е минимално инвазивна процедура, при която пациентът може да се прибере на следващия ден

Балонната ангиопластика е сърдечносъдова операция за разширяване на стеснени или задръстени с плаки артерии или вени. Най-често се използва при третиране на атеросклероза. Процедурата е тип „затворена“ операция, при която

Безплатни прегледи за диабетици в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“Безплатни прегледи за диабетици в УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

Съдовите хирурзи на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ ще извършват безплатни прегледи за диабетици на възраст над 50-60 години. Консултациите ще се проведат на 12 април /сряда/ на адрес: гр.