Лекари от УМБАЛ „Проф.д-р Александър Чирков“ се включиха в маратона на националната кампания „Да!За живот“


Лекари от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ се включиха в маратон на трансплантирани пациенти и медици като инициативата е част от националната кампания „Да!За живот!“ и е по повод Европейския ден на донорството и трансплантацията на органи.

Д-р Йордан Македонски, началник Отделение за оперативно лечение на вродени сърдечни малформации, кардиологът д-р Незабравка Чилингирова и кардиохирургът д-р Тихомир Христов подкрепиха инициативата. УМБАЛ „Проф.д-р Александър Чирков“ е важен център, чрез който българските граждани получават нов шанс за живот чрез органна трансплантация.

“Инициативата е много важна, защото хората трябва да знаят, че с даряването на органи могат да спасят много болни хора в цяла България. С този последен акт на хуманност могат да помогнат на много нуждаещи се да живеят, да направят добро в така трудния за тях момент“, заяви д-р Христов.

Д-р Йордан Македонски посочи на свой ред:“ Донорството е много важно, защото един донор спасява повече от един човешки живот“. Индиректно този акт оказва влияние и на живота на цялото семейство на трансплантираните, защото те се връщат към нормалния си начин на живот и са пълноценни хора, според него.

„Дошла съм да подкрепя пациентите и да покажа, че трансплантираните пациенти имат нормален начин на живот след трансплантацията и могат да живеят нормално“, посочи д-р Незабравка Чилингирова. „Повечето от тях имат деца и са социално активни и по този начин даваме надежда на хората, които чакат, на тези 30 души от чакащата листа за сърдечна трансплантация и да им покажем, че сме плътно до тях“, допълни тя.

Трансплантацията е сред най-големите успехи на медицината през 20-ти век. Често тя е единственото ефективно лечение при терминална органна недостатъчност. Но спасяването на човешки живот чрез трансплантация е възможно само ако са налице достатъчно органи за трансплантация. Донорството е трудно, но съдбоносно решение, но то е спасение, тъй като всеки дарен орган е нов шанс за живот.

УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков изказва дълбоката си признателност и благодарност към близките на донорите, които въпреки тежкия за тях момент, са дали съгласие за експлантацията на органите!

Още от "Актуално"

Прекалената консумация на енергийни напитки може да доведе до психиатрични заболявания, паник атаки и разстройства на съняПрекалената консумация на енергийни напитки може да доведе до психиатрични заболявания, паник атаки и разстройства на съня

Енергийните напитки имат много синтетични съставки и висока концентрация на чиста захар. Захарта води до пристрастяване. От медицинска гледна точка енергийните напитки имат дозозависим ефект – колкото повече, толкова по-зле.

Медицинската сестра не е професия за тези, които лесно се отказватМедицинската сестра не е професия за тези, които лесно се отказват

В Световния ден на здравето и Ден на здравния работник – 7 април празнуват всички, заети в сектор „Здравеопазване“. Днес обръщаме по-специално внимание на професията „Медицинска сестра“, защото тя е

95 процедури TAVI са извършили кардиолозите от УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” от началото на годината95 процедури TAVI са извършили кардиолозите от УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” от началото на годината

95 процедури по транскатетърно клапно протезиране (TAVI) са извършили кардиолозите от УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” от началото на годината. TAVI се счита за най-големия напредък в полето на интервенционалната